Na břehu Blanice s Jaroslavou Pixovou

V sobotu 11. května odpoledne se v společenském sále městského úřadu v Husinci sešli zájemci o besedu s autorkou trilogie Na břehu Blanice.

img 5129o

Paní Jaroslava Pixová žije v Putimi a její okouzlení krajinou kolem řeky Blanice vyústilo ve zmíněnou trojici bohatě ilustrovaných knížek. Vydala se proti proudu podél jejího 93km dlouhého toku, od soutoku s Otavou poblíž Putimi až k prameni u již zaniklé obce Zlatá na Šumavě. Na jejím břehu dříve klapávalo 48 mlýnů, autorka ve svých knížkách popsala stávajících 30 z nich.

 

img 5107V příjemné atmosféře posluchačů, místních patriotů a pamětníků, se věnovala poslednímu dílu, který se jmenuje “Na břehu Blanice – k šumavskému prameni” a mapuje současný i dávno minulý život kolem řeky od Vodňan až k prameni. Poutavé spisovatelčino vyprávění bylo zpestřeno promítáním mnoha dobových snímků. Některé pochází z rodinných alb mlynářů, jiné z archivů a místních kronik. Velice zajímavé bylo srovnání historie se současností na aktuálních snímcích samotné paní Pixové.
Myslím, že zvláště ti, kteří mají tuto část jižních Čech rádi určitě neprohloupí, když si všechny tři díly o historii i současnosti krajiny kolem řeky Blanice přečtou. Dozví se milou, přehlednou i zábavnou formou mnoho zajímavých faktů i pověstí a jejich vztah k okolí řeky Blanice se jistě prohloubí.

 

text a foto Hana Betty Němečková

{gallery}prachatice/2013/kveten/pixova/{/gallery}