3

Dědeček automobil vítězí!

Vůně benzínu, kůže, dřeva, lesk chromu a skel… to vše doprovází rallye veteránů, jejíž letošní šestadvacátý ročník na Šumavě odstartuje 17. května.

12

 

Účastníci se sjedou do Wellness & Sporthotelu Šumava, který si pro letošek zvolili za svou základnu, už večer 16. května, aby domluvili poslední detaily plánovaných cest po Šumavě.

 

Jarní Rallye 2013 Šumava poskytne divákům velkolepou podívanou na téměř pět desítek vozů tuzemské i zahraniční provenience českých a německých (řádně na své miláčky pyšných) majitelů. Při pohledu do „rodných listů“ motorových unikátů se ani nechce věřit, že jako koráby a vznešené připomínky let kdy automobily a motocykly bývaly výsadou, mohou ještě dnes brázdit silnice.

2

 

K vidění budou atomobily Aero 50 (r. v. 1936), Chrysler 50 (1925), BMW Dixi (1928), Voisin C3L (1924), Fiat 501 SS (1924), Praga Superpicolo (1934), tatrovky, škodovky, jaguáry a motocykly BSA, Jawa, ČZ a další.

 

Pořadatelem motoristického svátku je pražský Veteran a Vintage club o. s., ředitelem letošního ročníku Rallye je Ing. Václav Churavý. Na přípravě se podílejí všichni členové a poděkování patří zejména Ing. Petru Navrátilovi, který je bezesporu duší klubu a prosadil Šumavu jako novou vhodnou lokalitu. Dík patří i panu Zdeňkovi Bálkovi, majiteli muzea veteránů v Kašperských Horách, za pomoc.

 

Ředitel Ing. Churavý k letošnímu ročníku rallye dodává:

„Wellness & Sport Hotel Šumava Hotel Šumava nám nabídl své bohaté služby, příjemné prostředí a vstřícný personál. Velmi nám pomohl s výběrem vhodných cílů našich etap.

Letošní jarní rallye jsme pojali jako klubový výlet s hosty. Pořadatelé pojedou většinou se svými veterány. Pro letošní ročník jsme opustili „závodní“ pojetí  jízdy podle šipkového itineráře na stanovený jízdní průměr, hledání průjezdních kontrol a zvláštní měřené úseky. Současní ‘veteránisté’ s vozidly z dvacátých až padesátých let již většinou preferují pohodový přístup se zážitky a přátelská setkání. Pánové si s námi užijí zejména návštěvy muzea lokálních železnic ve staré výtopně v Bavorské Železné Rudě, muzeum hasičské techniky ve Stachách a muzeum veteránů v Kašperských Horách. Partnerky budou jistě obdivovat křehkou krásu skla ve sklářské huti ve Vimperku v expozici skla v zámku. Všichni se těšíme jízdu šumavskou krajinou i výlet na Javor,“ a dodává pro všechny zájemce o podívanou: „Budeme rádi když nám cestou zamáváte, nebo se na nás přijdete podívat do jednotlivých etapových cílů.“

 

7

 

V minulých ročnících působil v roli ředitele Jarní Rallye Ing. Jan Täubel, který byl loni zvolen prezidentem Federace klubů historických vozidel.

Fungování federace mimo jiné potvrzuje, že příznivců „starých ročníků“ ve sféře motorismu je u nás stále dost – v současné době je pod její záštitou sedm občanských sdružení s celkovým počtem 3 976 členů.

 

Od samého počátku byla rallye pojata jako mezinárodní a vždy byla pořádána podle regulí FIVA což je světová federace klubů historických vozidel.

V minulosti jsme navštívili mnohá krásná místa Čech a Moravy. Centrem byla například města Telč, Třeboň, Mělník, Krumlov, Písek, Dobříš, Orlík …je těžké vybrat to nejhezčí. Rallye se účastnily posádky z Anglie, Německa, Rakouska, Slovenska, které přijížděly s nádhernými a zajímavými historickými vozidly vyráběnými v minulém století v Evropě a Americe.

Zmíníme–li se pouze o výrobcích vozidel, pak diváci mohli na tratích při minulých ročnících vidět značky jako Laurin a Klement, Škoda, Walter, Jawa, Aero, Tatra, Praga, Ford, BMW, Indian, BSA, Ariel, Mercedes, Adler, Jaguar, MG, Triumph, Buick, Nash, WV, De Soto, Humber, Hudson Rolls Royce . A opět – nelze vybrat ty nejhezčí, každý z nich má své kouzlo, minulost, příběh.

Nejstarším vozidlem byl Oldsmobil 1902. Ceny vozidel se pohybují od sta tisíc až do milionových částek u zajímavých, vzácných, nebo raritních vozidel. Cenu určuje mimo jiné i zachovalost a původnost. Mnohdy se stává, že zajímavé vozidlo napadené kutilem svou cenu ztratí“ vzpomíná na uplynulé ročníky Jan Täubel.

 

Program letošního ročníku rallye veteránů je opravdu bohatý a diváci mají mnoho příležitostí, kde si nablýskané krasavce mohou prohlédnout:

 

pátek 17. 5. 2013

Start na náměstí v Kašperských Horách v 9,00 – 10,00

Odjezd      směr Vimperk v 10,00 – tři skupiny A, B, C

                Hasičské muzeum ve Stachách 10,30 – 11,30 po skupinách

Odjezd      směr Borová Lada, Kvilda, Modrava 14,30

                Přestávka na Modravě – penzion Arnika 16,00 – 17,00

Cíl – Wellness & Sport Hotel hotel Šumava 18,00

 

Seznam obcí a míst na trati :

1. etapa: Kašperské Hory, Řetenice, Nicov, Stachy, Zdíkovec, Zdíkov, Vimperk

2. etapa: Vimperk, Lipka, Borová Lada, Nový Svět, Šindlov, Nové Hutě, Kvilda,

Modrava, Vchynice, Srní, Rejštejn, Wellness & Sport Hotel Šumava

 

 

 

sobota 18. 5. 2013

Start Wellness & Sport Hotel Šumava 9,00

                    Železná Ruda – Bayerisch Eisenstein – Localbahnmuseum 10,00-11,00

                    Javorské jezero – ArberHutte 12,30 – 14,30

                    Lanovky na Javor 1456 m nad mořem 14,30 – 16,00

Cíl – Wellness & Sport Hotel hotel Šumava 17,30

 

Seznam obcí a míst na trati :

3. etapa : Hotel Šumava, Rejštejn, směr Sušice, odbočka vlevo přes most na Hartmanice, Nové Městečko , Hartmanice – sraz na náměstí před hotelem Vintíř, Železná Ruda, Bayerish Eisenstein – Localbahnmuseum, Regenhute, ostře doprava na Seebachschleife, Grosser Arber see – Arberhutte

4. etapa: Arberhutte, směr Arber (3 km), lanovky na Arber ( Javor), dále ve stejném směru přes Brennes do Bayerish Eisenstein, Železná Ruda, Nová Horka, Skelná, Prášily, Srní, Rejštejn, Wellness &Sport Hotel Šumava

 

neděle 19. 5. 2013

Start Wellness & Sport Hotel Šumava 9,00

                  Kašperské Hory – motocyklové muzeum – 9,30 -11,30

Cíl – Wellness & Sport Hotel hotel Šumava 12,00-14,00

 

Seznam obcí a míst na trati :

5. etapa : Wellness &Sport Hotel Šumava, směr Červená, U Gabriela, Karlina pila,

Buzošná, Červená, Kašperské Hory – motocyklové muzeum, směr Sušice,

Rejštejn, Wellness &Sport Hotel Šumava

 

Podívejte se, jako skvosty například můžete potkat… ve fotogalerii najdete i plakát s rozpisem tratí a startů.

 

-as, foto vvt-

 

 Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko