Prachatičtí dýmkaři si přivezli bronz!

Mistrem v pomalém kouření dýmky?

Ze všech koutů republiky a navíc i ze Slovenska a Polska přijeli v sobotu do Vimperka účastníci 21. mistrovství republiky v pomalém kouření dýmky. O mistrovský titul se utkalo v sále hotelu Zlatá hvězda šedesát osm soutěžících ze slovenské Nitry, polské Szczytne, Olomouce, Brna, Poděbrad, Tachova, Liberce, Brandýsa, Českých Budějovic, Kostelce nad Černými lesy, Sušice, Hradce Králové, Mariánských Lázní či Rudy nad Moravou. Nechyběli mezi nimi i borci z pořádajícího Šumavského pipe clubu Prachatice.

Jak vysvětlil Antonín Votava, prezident Šumavského pipe clubu, každý soutěžící dostává dýmku, dusátko, papír na přípravu tabáku, dvě sirky, škrtátko a tři gramy tabáku. Vítězem se stává ten, který vydrží kouřit dýmku nejdéle, aniž by mu vyhasla.

csc 0334

Mezi soutěžícími nechyběly ani ženy a zastoupeny byly snad všechny věkové kategorie dospělých. Soutěže se zúčastnili i členové dýmkového klubu Sušice. Zapsáno, rozděleno, zahájeno! Začal obřad nacpávání dýmek – ale ne že si každý mohl přinést svou. Pěkně v duchu fair play – každý účastník obdržel podobnou dýmku a dusátko i ostatní soutěžní ‘náležitosti’ mají svá přesná pravidla.

csc 0370

 

Více než dvouhodinový souboj pro sebe rozhodl Jan Klouček z Kostelce nad Černými lesy závodící za PC Dýmka o. s., který si po výkonu 2 hodiny 2 minuty a 22 sekund odváží z Vimperka mistrovský titul. Druhé místo patří Břetislavu Kotulánovi mladšímu z PC Brno, třetí Břetislavu Kotulánovi staršímu. Čtvrté místo obsadil polský kuřák dýmky Wieslaw Ratajek. Mezi družstvy si vítězství odváží PC Brno, druhé místo získalo PC Dýmka o. s. a bronzovou příčku obsadili domácí z ŠPC Prachatice.

csc 0279

(jr, red)

Fotografiemi zachytil průběh a atmosféru soutěže Michal Bártík.