Dnes je Světový den dárců krve

 

14. červen je věnován dárcům krve na celém světě

 

 

       14. červen je každoročně Světovým dnem dárců krve, který vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní červený kříž. Tento den je oslavou dárců krve a plazmy, kteří svým dobrovolným dárcovstvím vracejí život a naději pacientům, kteří se bez vzácné tekutiny neobejdou.

 

       Dárcovství plazmy a dárcovství krve se v mnoha ohledech liší, ale mají společné to, že jsou životně důležité při pomoci vážně nemocným nebo zraněným lidem. Krev ani plazmu přitom nelze vyrobit uměle.plasma 02

 

       “Darovaná krev je nejčastěji potřeba v nemocnicích, při operacích a při ošetřování zraněných lidí při nehodách s velkou ztrátou krve. Krevní plazma se používá k výrobě životně důležitých a nenahraditelných léků pro pacienty s hemofilií, lidi s vrozenými imunitními vadami, příjemce kostní dřeně a transplantovaných orgánů, pacienty s těžkými popáleninami, pacienty s nemocnými játry a ledvinami a hepatitidou typu B. Je proto nezbytné mít nepřetržitý přísun krve a plazmy,” vysvětluje Jan Štěpánek ze společnosti sanaplasma – české sítě dárcovských center plazmy, která patří do globální značky BioLife – lídra v oboru odběru vysoce kvalitní plazmy, která se zpracovává na život zachraňující léčebné přípravky.

 

       Moderní medicína zná čtyři krevní skupiny (označují se jako 0, A, B, AB). Objevil je český neurolog a psychiatr Jan Janský, který výsledky svého výzkumu publikoval již v roce 1907. “Jako zvláštní odměnu pro své pravidelné dárce plazmy připravila sanaplasma možnost zjistit, jakou mají krevní skupinu. Od června bude mít každý dárce, který daroval plazmu alespoň třikrát, možnost nechat si v našich centrech vyšetřit svou krevní skupinu,” dodává Jan Štěpánek.

 

 

Co potřebujete vědět, pokud chcete darovat krev nebo plazmu?

 

       Dárci krve i plazmy mohou být pouze zdraví lidé, což chrání zdraví dárce i pacienta, který krev nebo plazmu přijímá. Chcete-li darovat krev nebo plazmu, musíte být starší 18 let, mladší 60 let a vážit alespoň 50 kg. Jak darování krve, tak darování plazmy vyžaduje komplexní lékařské vyšetření a darování je povoleno pouze v případě vyhovujících výsledků. Ti, kteří pravidelně darují krev nebo plazmu, mají výhodu pravidelných lékařských a laboratorních kontrol.

 

       Při darování krve se dárci odebírají všechny složky plné krve. Mezi dvěma odběry krve musí uplynout minimálně 56 dní, protože to je doba, kterou tělo potřebuje k zotavení. Ženy mohou darovat krev až čtyřikrát a muži až pětkrát během 365 dnů. Jeden odběr krve představuje 450 ml (±10 %), které tělo dokáže snadno nahradit.

 

       Při darování plazmy se odebírá pouze krevní plazma, což je nažloutlá tekutina tvořená z 90 % vodou, 2 % tuky a minerály, hormony a 8 % bílkovinami. I v tomto případě je krev odebrána ze žíly. pak je rozdělena na plazmu a červené krvinky v procesu, který se bezpečně používá již desítky let a nazývá se plazmaferéza. Z krve je odebírána pouze plazma a červené a bílé krvinky a krevní destičky jsou vráceny dárci. Odběrové množství stanovuje lékař na základě více parametrů, ale především hmotnosti a je v rozmezí 760-890 mililitrů. Jedním z rozdílů mezi darováním krve a plazmy je, že plazmu lze darovat častěji než krev, a to jednou za 14 dní, celkem maximálně 26 x do roka v celkovém množství do 25 litrů. Odběr plazmy je totiž šetrnější proces, neboť červené krvinky se vracejí do těla a není třeba je znovu tvořit.

 

       Dalším rozdílem je doba trvání darování plazmy: Darování plazmy je delší proces právě kvůli plazmaferéze. Darování krve trvá obvykle 10 až 20 minut, zatímco darování plazmy trvá přibližně 45 minut. Dárci relaxují v klidném a příjemném prostředí. Dárcovství krve není finančně kompenzováno, zatímco dárcům plazmy je čas strávený darováním plazmy v plazmaferetických centrech hrazen právě proto, že odběr trvá mnohem déle.

 

       Jak při darování krve, tak při darování plazmy dárci dbají o své zdraví, protože je důležité, aby zůstali řádně hydratovaní. Zároveň je důležité, aby se dobře stravovali a vyhli se tučným jídlům, kouření a alkoholu. Darovaná krev i plazma jsou testovány podle velmi přísných norem a postupů. Zároveň se u dárců neustále sleduje hladina bílkovin a protilátek, aby bylo zajištěno jejich zdraví a dobrá kondice.

 

Natálie Lorencová 

sanaplasma-usti-nad-labem-3505

 


{jcomments off}