Na hladině Lipna již plují první lodě

 

Na hladině Lipna již plují první lodě. Zájem o kapitánské zkoušky roste

 

 

       Na hladinu Lipenské přehrady dosedají první lodě. Zájemci tak mohou plánovat první výlety. Zlepšuje se kvalita lodí, zvětšuje se flotila. U firem, které tuto možnost nabízí roste zájem o kapitánské zkoušky. Na hladině Lipna už se objevují první lodě. Vedle dalších, menších firem, budou po hladině brzy plout i lodě firmy Noe´s sailing, která má největší flotilu u násIMG 3149 čítající 19 plachetnic a 2 motorové čluny. „Přibližně pro polovinu lodí je nutný pro spouštění jeřáb. U všech motorů musí proběhnout servis, výměny olejů a filtrů, kontroly stěžňů a jejich upevnění, oplachtění, pravidelné servisy a samozřejmě generální úklid paluby a interiérů,“ uvádí majitelka Andrea Šámalová. Po vydatném sněžení, dešti a nízkých teplotách je meteorologická předpověď na druhou polovinu týdne příznivá, tým Noe´s sailing tak v těchto dnech začínají s přípravou na jeřábování lodí , takže sundavají krycí plachty, čistí trupy, které jsou pod čarou ponoru, montují zábradlí a plánují další činnosti, které souvisí s údržbou. Firma Noe´s sailing, kterou v roce 2006 založila Andrea Šámalová, se snaží každý svou flotilu částečně obměňovat. Pro toto léto mají na Lipně dvě novinky: Bavaria 31 Cruiser a Bavaria 32 Cruiser. „Jsou to plachetnice určené pro zkušené kapitány kteří vlastní oprávnění vůdce malého plavidla. Stejné, nebo podobné plachetnice můžete vidět například i na Jadranu a v celém Středomoří,“ říká Andrea Šámalová. Náklady na nezbytný zimní servis, pronájmy zimních stání a kotevních míst a následný provoz jsou obrovské.

 

      Noe´s sailing proto potřebuje, aby lodě byly neustále na vodě. To se daří díky novinkám a zlepšením, které se každý rok snaží vymýšlet. A také díky narůstajícímu zájmu o absolvování kapitánských zkoušek. Pro příklad – letos budou mít klienti WIFI zdarma na všech velkých plachetnicích a nově také instalované vytápění interiéru. „Z těch 21 lodí je jich 14 vhodných pro příchozí návštěvníky a laiky, není zde potřeba žádných předchozích zkušeností. Klientům ukážeme pár základních pravidel a pouček a můžou sami vyplout na Lipenskou přehradu,“ vysvětluje.

 

       Firma také nabízí možnost složit kapitánské zkoušky. Počet zájemců každý rok vzrůstá, Letos se musí kurz dokonce poprvé konat vícekrát než bylo zvykem. Kurz absolvuje zhruba stovky frekventantů. „Z velké části se jedná o muže, ženy jsou zastoupeny mnohem méně. Jinak je složení kurzistů široké. Od šestnáctiletých mládežníků až po aktivní seniory, kteří si plní své dávné touhy a sny,“ doplňuje. Teoretické kurzy se pořádají dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Letošní jaro budeme pro obrovský zájem školit dokonce ve dvou termínech. První kurz začíná o tomto víkendu. „Chce-li klient absolvovat celý kurz VMP, bude u nás absolvovat celkem 4 dny intenzivního školení a praktických jízd.“ Společnost dělá maximum, aby lektoři klientům předali co nejvíce zkušeností a praktických dovedností. „Kdo si myslí, že to zvládneme za jedno odpoledne, ten bude zklamaný. Nejvíce nás potěší, pokud se klienti vrací zpět. Přijdou si půjčit plachetnici na víkend, objednají další zdokonalovací kurzy, vyrazí s námi na moře a nebo nám pošlou fotku ze své první jachtařské dovolené,“ uzavírá. 

 

Pavel Pechoušek

{gallery}Jitka/rok2022/duben/lode{/gallery} 

 

 


{jcomments off}