Sovy můžete pozorovat i večer

 

Sovy můžete pozorovat i večer

 

 

Tip na výlet

csc 02

 

 

Nové informační centrum Bubo Bubo se sovími voliérami bylo slavnostně otevřeno poslední dubnový den na Borové Ladě. Jeho provozovatelem je Správa NP a CHKO Šumava. Nad hlavami návštěvníků tu poletuje asi dvacet různých sov.

 

 

Návštěvníci si mohou prohlédnout výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého, puštíka obecného, sýce rousného, sovu pálenou, holuba doupňáka a poštolku obecnou,“ jmenuje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

 

 

Během roku přibude do voliéry sovice sněžná. Všechny sovy nám bezplatně zapůjčily ze zoologických zahrad v Hluboké nad Vltavou a z Plzně. Jsou to sovy, které nejsou zvyklé na život ve volné přírodě,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel správy parku.

 

 

Návštěvnické centrum se sovími voliérami vybudovala správa parku v místě bývalého lomu na kámen. Dlouhodobě nevyužitý prostor teď zakrývají kovové sítě, které stojí na pevných ocelových sloupech. V části expozice se tak proletují přímo nad hlavami návštěvníků.

 

Sovinec na Borových Ladech je pátým projektem sloužící pro prezentaci divokých zvířat. Dlouhodobý projektový záměr Zoologického programu již zahrnuje dokončené projekty tří pozorovacích srubů pro jelena evropského, Ekologické centrum – stanice pro handicapovaná zvířata na Klášterci u Vimperka a teď nově Informační centrum soví voliéry Borová Lada. To ale není konec.

 

 

Během letošního roku začneme stavět dvě nová návštěvnická střediska. První bude na Kvildě, kde budou návštěvníci sledovat život jelenů. Druhé, které vyroste na Srní, se zaměří na život vlka,“ uvádí Miloš Juha, vedoucí Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava.

csc 0259

 

 

Vybudování sovince vyšlo na necelých osm milionů korun. Převažující část je financovaná z fondů EU, konkrétně z OP Životní prostředí.

 

 

U vstupu do sovích voliér jsou expoziční panely se zajímavými informacemi o druzích sov, které na Šumavě žijí. Důležitý je také panel s informacemi o úspěšném reintrodukčním projektu, který se týká jedné z našich největších sov – puštíka bělavého, což je zvláště chráněný druh. Ve vstupním objektu jsou i pozorovací kukátka, kterými bude možné sledovat i takové detaily ze života sov, jako je například hnízdění a přijímání potravy.

 

Soví voliéry jsou rozdělené do šesti částí. Dvě voliéry jsou volně průchozí a budou zde neagresivní druhy, u kterých nehrozí, že zaútočí na návštěvníky.

 

Zbylé čtyři voliéry jsou oddělené přepážkou s nerezových lanek, které zamezí kontaktu s většími, agresivnějšími sovami.

 

 

 

 

Na každé voliéře jsou schránky s informacemi o každém druhu v expozici. U voliér jsou také kovové frontáže a děti si tak mohou každou sovu obkreslit.

 

 

Na stezce procházející voliérami jsou umístěné lavičky pro odpočinek a nerušené pozorování sov. Sovy je samozřejmě možné i fotografovat. V areálu nechybí dětské hřiště s houpačkami a skluzavkou pro ty nejmenší a také dva kotce pro psy návštěvníků, protože psům je vstup do voliér zakázán.

 

 

Chloubou sovích voliér bude také vyřezaná sova o velikosti zhruba jeden metr.

 

 

 

Otevírací doba je stanovena podle zkušeností z informačních středisek:

 

pondělí : zavřeno – úklid / desinfekce

 

úterý: 12-21 hodin

 

středa – neděle: 9-17 hodin

 

 

 

Delší otevírací doba v úterý umožní to, aby návštěvníci měli možnost pozorovat chování sov v době jejich největší aktivity včetně hlasových projevů,“ uzavírá Pavel Pechoušek tiskový mluvčí správy parku.

 

-tz pp-

 

 

Foto: Michal Bártík

{gallery}susice/2013/kveten/bubo_bubo{/gallery}