Svatováclavský ležák má chuť citrusů

 

Svatováclavský ležák z pivovaru Dudák má letos chuť citrusů

 

 

       Za studena chmelený, navíc nově vyšlechtěnou českou odrůdou Saturn, která vyniká pro české chmele netradičním ovocným a citrusovým aroma – takový je nový Svatováclavský ležák, který je od poloviny září k dostání ve vybraných restauracích a na prodejně Měšťanského pivovaru Dudák Strakonice. Prodává se v tradičních litrových patentních lahvích a sudech. V obou případech se jedná o nefiltrované pivo přímo z ležáckého tanku.titul 3-page-001 Strakoničtí pivovarníci ho uvařili také pro zdejší pouť věnovanou právě svatému Václavovi, která se bude konat poslední zářijový víkend. Jedná se o za studena chmelený speciál se stupňovitostí 11,9 % a 5,0 % obj. Podle sládka pivovaru Vlastimila Mateje má pivní speciál výrazné chmelové aroma, které je cítit jak ve vůni, tak v chuti.

 

Svatováclavský ležák

– nefiltrovaný

– za studena chmelený

– zelený čerstvě sklizený chmel

– chmelová odrůda Saturn s chutí citrusu

 

 

       Svatováclavský ležák je už počtvrté připravený metodou studeného chmelení, za použití čerstvě sklizeného „zeleného“ chmele. Pro ten si už tradičně sládek Vlastimil Matej jezdí přímo na žatecké chmelnice. Použití čerstvě sklizených chmelových hlávek je vzácnost. Během sklizně se dají využít pouze po dobu několika týdnů. V roce 2018 použili strakoničtí pivovarníci jako první odrůdu Kazbek, která díky pozitivním ohlasům zůstala jako pevná součást receptury světlé dvanáctky Klostermann. V následujících letech padla volba na odrůdy Harmonie a Gaia.

 

       Svatováclavský ležák střídá v dudáckých restauracích velmi úspěšný sezónní speciál s názvem Dudák Letní. Lehké pivo si v létě získalo značnou popularitu, ocenili ho zejména sportovci a turisté, kvůli skvělé nahořklé chuti a nižší stupňovitosti. Podle výborného prodeje se také stalo nejlépe prodávaným speciálem, který se kdy ve Strakonicích vařil.

 

       Na Vánoce chystá sládek Matej tradiční Sváteční speciál, který bude letos vařený z 5 sladů, a jedním z nich bude i slad ovesný. Ten mu podle něj dodá sametovost a krémovost, používá se především do pivních stylů stout, porter či ale. Pivo bude spodně kvašené a jeho barva měděná až jantarová. 

 

Pavel Pechoušek 

 

 

{jcomments off}