peseknove

Postřehy ze zastupka II.

 

Postřehy ze zastupka II.

 

 

Středeční zastupko konané dne 14.7.2021 mělo být poklidné, kdy hlavním a v podstatě jediným bodem programu mělo být odsouhlasení nákupu domu čp. 37 v ulici Pasovská (bývalá Modrá růže), za účelem jeho následného zbourání. Takto to zní docela divně, ale argumenty přednesené pí. Martanovou zněly docela logicky. Jedná se o vytvoření bezpečného prostoru pro chodce, a to zejména studenty a žáky Střední školy a Základní školy Vimperk, Nerudova 267, kteří navštěvují Epigon (Pasovská 148, tedy hned nad zchátralou budovou čp. 37.) Na tomto projektu se má následně podílet i ŘSD ČR. Demolicí tohoto domu se Vimperk zbaví jednoho z posledních domů hrůzy, které „vítaly“ návštěvníky přijíždějící od Kubovy Huti. Usmlouvanou cenu z původních 3.500.000,- Kč na částku 2.800.000,- Kč ze 2/3 zaplatí řidiči, kteří po instalaci radarů měli „těžkou nohu“ v prostorách úsekového měření. 

 

Ovšem situaci na zastupku radikálně zdramatizoval radní Petr Samek, který ohlásil svou rezignaci na funkci radního. V elektronice je taková mimo technická pomůcka na zapamatování vektorového posunu napětí před proudem procházejícím cívkou, která zní: „Dívka je jako cívka, nejdřív napětí a potom proud.“ Napětí vzniklé po oznámení rezignace by se dalo v sále MěKSu krájet a oznámení nového nástupce, pak spustilo proud, ovšem nezadržitelného smíchu. Povinné roušky trošku zmírnily faux pas, které nastalo po uvedení jména nového radního pana Jana Hanžla. Odvahu na omluvu za výbuch smíchu našla pouze paní Věra Vávrová. Kdo se dál smál, jsem nestihl pozorovat, protože jsem byl v tu chvíli zaneprázdněn.

 

Pan P. Samek odůvodnil rezignaci rozšíření své firmy, a tím pádem nemožností řádně vykonávat funkci radního. Jeho důvodům chci věřit, ale myslím si, že dalším ne nepodstatným důvodem bylo nastavené zrcadlo jeho ambicím při vstupu do politiky a nedávno publikovaným vyhodnocení motta Vimperských samizdatů, jejichž byl spoluautorem, které znělo:

„Chceme, aby ohleduplnost, otevřená a argumenty podložená diskuze vyhrála nad arogancí, lží a omezováním svobody projevu. Nechceme být loutkami. Budeme svobodně mluvit, psát a myslet.“, a jaká je realita po třech letech vlády ve Vimperku?

 

 

       Zasedání zastupitelstva konané dne 21.6.2021 lze považovat jako mezník, kdy výše uvedené motto zcela a definitivně znegovali, když:

•  Argumenty, podložené a pravdivé, nepřipouští!

•  Kvalifikovaný právní názor je nezajímá!

•  Hodnocení zakázky na chatky účelově nastavili ve prospěch p. Paštiky s nejhorší nabídkou pro město.

•  Porušením § 16 odst.2 písm. c) zákona o obcích umlčeli veřejnost!

•  Lživě vyhodnotili p. Paštiku jako nejdůvěryhodnějšího uchazeče, kdy pan Paštika je dlužníkem města a recidivistou v budování a užívání černých staveb na Vodníku.

•  Stali se pouhými loutkami pana Paštiky.

•  Kdo svobodně mluví, píše a myslí je jejich nepřítelem č. 1.

 

 

Domnívám se, že takto nastavené zrcadlo unese jen otrlý politik s hroší kůží, která Petru Samkovi ještě evidentně nedorostla. Pravda se těžce snáší a koaliční zastupitelé k ní přistoupili různě. Většina zastupitelů, po uveřejnění mého článku „Dno“, mě přestala zdravit, což považuji jako určitou poklonu. Dovedu si představit, co to musí dát úsilí, sebezapření a přetvářky, léta se prezentovat, že vše co dělám, dělám pro občany a přitom tuneluji městskou kasu, městské lesy a městské pozemky, a nakonec nějaký zneuznaný policajt Vám rozkryje pěkně rozehranou špinavou hru, to fakt musí naštvat. Bohužel pro zastupitele, touto činností jsem se více jak 15 let živil.

 

Oslovený zastupitel na otázku: Proč volil Hanžla?, odpověděl lakonicky: Když ho tam chtěj, tak to je jejich problém! A důvod proč ho tam chtějí, se ukázal hned při volbě. Opoziční zastupitelé se zdrželi, resp. byli proti volbě. Při počítání hlasů se tajemník nemohl dopočítat, protože p. Hanžl o své volbě na radního jaksi zapomněl hlasovat. A pak přišel ten důvod, proč právě zvolili za radního p. Hanžla, který nechtěně prozradila pí. Martanová, kdy oslovila p. Hanžla slovy: Honzo, ty si se zdržel, viď?, a pan Hanžl se zmohl pouze na toto: „No, … no.“A už je vše jasné, pořídili si do rady kývače, který se neptá, neodporuje, neví a nerozumí, a když bude třeba, tak mu přímo vysvětlí, jak chce, resp. má hlasovat. Udivuje to ještě vůbec někoho?

 

Bude otázkou do budoucna, kdo převezme agendu odstoupivšího radního P. Samka, do které patří mimo jiné skupina Bazén, která má určit, co sním, strategický plán rozvoje Vimperka, Vodník a jeho rozvoj. Dále slibovaný veřejný a transparentní přehled o veřejných zakázkách, kdy původní zmizel ze stránek města a nový je v nedohlednu. Má-li tuto agendu převzít pan Hanžl, tak se do nových voleb nějakého posunu zcela určitě nedočkáme.

 

Paní Věra Vávrová, po omluvě za smích při nominaci kandidáta, uvedla i důvod, proč hlasovala proti tomu, aby p. Hanžl byl radním. Oznámila mu, že v tom není nic osobního a v podstatě mu vysvětlila, že s ohledem na jeho neznalost komunální politiky a velice sporadickou činnost v uplynulých třech letech, je to funkce, kterou nezvládne. S tímto názorem nebývá než souhlasit. I když jeho funkce v radě je již předem dána, a tu určitě zvládne. To, že se výše uvedené projekty na rok pozastaví, komu na tom záleží, oni nám to zase nějak vysvětlí, jako ostatně vše, co se tak nějak nepodařilo.  

 

        PS.: Ještě mi stále nikdo nepoděkoval za to, že jsem pro město a zadarmo získal dvě velkoplošné reklamní plochy na Vodníku, tak snad mi poděkuje aspoň nový inzerent, který vzejde z nabídkového řízení.

 

       Tak zase někdy příště,

       s pozdravem

 

Ing. Milan Pešek

 

 



{jcomments off}