Literární čtvrtek: Knížecí stolec

 

 

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

 

 

 

Jiří Bárta: Knížecí stolec

 

 

 

 

        Tuhle knihu si nekupujte. Nebudete mít totiž klid dokud nevystoupíte na vrchol tohoto vskutku tajuplného kopce. A rozhodně si nezapomeňte vzít knihu sebou.

 

         Knížecí stolec Jiřího Bárty jsem objevil už před delší dobou zcela náhodou na jedné prezentaci knih o Šumavě a přestože jsem za ni utratil téměř vše, co jsem měl v peněžence a až do večera tak byl o hladu, nelituji. Právě teď totiž po návratu z vrcholu ležím pod duchnou, s horkým čajem u postele a s ještě stále zmrzlými prsty (jak jsem během cesty pořád listoval v knize) ťukám do noťasu tuto recenzi.

 

         V knize najdete fakta, vzpomínky, příběhy lidí i míst, staré i nové fotografie, mapu, podrobného průvodce. Ale hlavně je z ní cítit, že autor tohle místo opravdu miluje a stejně jako tisíce dalších obdivovatelů Šumavy netrpělivě čekal, až se po více než půl století Knížecí stolec otevře veřejnosti. Je dobře, že Jiří Bárta nevyužil skutečnosti, že poslední průvodce cesty na vrchol vyšel v roce 1948 a tak bylo téměř jisté, že po knize, ať je jakákoliv, se jen zapráší. Prolezl archívy, vyptával se pamětníků a nic neuspěchal. Takže z toho vyšla knížka nejenom na cestu samotnou, ale i na dlouhé zimní večery. Navíc na kvalitní, fotografiím prospívající křídě.

 

 

Jaroslav Pulkrábek

 

knizeci stolec 

 

 


 

 

Přehled knih za rok 2021

 

 

Úvod    

1. Christoph Janacs: Šumava : básně = Böhmerwald : Gedichte
2. Jiří Fried: Léto v Altamiře
3. XI Vlastivědný sborník Muzea Šumavy
4. Zlatá stezka – sborník prachatického muzea
5. Emil Hruška: Pohraniční pitaval

 


 

Přehled knih za rok 2020

  


 

{jcomments off}