Kácení v Boubínském pralese

 

 

 

Kácení v cenném Boubínském pralese

 

 

 

 

       Komentář Jaromíra Bláhy, odborníka na lesy Hnutí DUHA, k aktuálnímu vývoji kolem kácení v cenném Boubínském pralese:

 

  

 

       “Lesy ČR s.p. se odvolaly proti rozhodnutí Správy NP a CHKO Šumava, omezující kácení v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales. Hnutí DUHA naopak kritizovalo Správu za to, že omezení je nedostatečné, když stále umožnila kácet na většině rozlohy rezervace krom jádra pralesa a pralesovitých zbytků – viz. https://hnutiduha.cz/aktualne/sprava-chko-sumava-povolila-lesum-cr-kaceni-na-vetsine-uzemi-npr-boubinsky-prales-0.

 

 

 

       Podobně již na jaře odsoudila snahu Lesů ČR o kácení a benevolentní přístup Správy skupina předních českých vědců – viz https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vedci-pokus-o-zastaveni-kurovcove-gradace-kacenim-v-npr-boubin-znici-rezervaci-ale-lesy-v-okoli-nezachrani. Státní Lesy ČR ale chtějí kácet v rezervaci v mnohem větším rozsahu než jim Správa umožnila. Ustoupily sice od záměru dřevo z rezervace vyvážet, ale nechají si za to od státní Agentury ochranyboub přírody a krajiny (AOPK) zaplatit “ušlý zisk”. Za to, že netěží v samotném jádru Boubínského pralesa si státní podnik Lesy ČR účtuje od AOPK každý rok milion korun.

 

 

 

       Postupné kácení a odkorňování smrků postupně přemění velkou část rezervace v dřevosklad. S posláním rezervace – ochranou pralesovitých zbytků a divoké přírody to nemá nic společného. Nechápu tuhle snahu Lesů ČR za každou cenu boubínskou rezervaci prokácet, když nezvládají kůrovce v okolních hospodářských lesích, kam by měly nedostatečnou kapacitu těžařů soustředit.”

 

 

 

       “Národní přírodní rezervace Boubínský prales není jediné vzácné chráněné území, kde Lesy ČR, ačkoli jim je svěřen praktický výkon správy lesů, nerespektují základní pravidla ochrany přírody a domáhají se vydání plošných výjimek ze zákonem zakázaných postupů, které by jim umožnily plošné kácení. Podobně je tomu v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a dalších chráněných oblastech. Od Agentury ochrany přírody si ještě navíc nechávají proplácet ze státních peněz “ušlý zisk”. Je tedy podle mě na místě odejmout Lesům ČR správu lesů v chráněných územích a převést ji na AOPK. V tomto případě dává zrušení dvoukolejnosti správy a převedení ochrany pod jednu střechu smysl.”  

 

 

Jaromír Bláha
Hnutí DUHA

 

{jcomments off}