Končí povedená lyžařská sezóna, o víkendu naposledy úprava stop

Šumavu čeká poslední lyžařský víkend. Končí tak extrémně dlouhá běžkařská sezóna, přesto zásluhou dvou oblev co do počtu turistů podobná předchozímu roku. I když měla zima pomalý rozjezd a kvůli oblevě na přelomu roku se Šumava téměř vylidnila, tak se s přibývajícím sněhem dostavil i velký nápor lyžařů. Jako výtečnou, dlouhou a atypickou ji hodnotí i ti, kteří se během zimy starají o lyžařské stopy na Šumavě – šumavské obce, Regionální a rozvojová agentura Šumava a Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava.

 

stopa bezky 

 

Hlavní novinkou letošní sezóny byla Šumavská magistrála, což je 140 kilometrů dlouhá páteřní trasa, která vede napříč celým Národním parkem Šumava ze Železné Rudy až na Lipno a cestou spojuje všechny místní lyžařské okruhy. Na její údržbu byly letošní zimu vyčerpány tři čtvrtiny plánovaných prostředků. “Ty věnoval před sezónou generální partner Bílé stopy, kterým je České spořitelna. Díky tomuto daru se na Šumavě nemuselo přistoupit k vybírání poplatků na jinak finančně velmi náročnou údržbu,” říká tiskový mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.

Velkému zájmu se těšila tradičně magistrála mezi Kvildami a trasa z Modravy na Březník. Druhá jmenovaná i kvůli tomu, že Správa NP a CHKO Šumava nechala zrekonstruovat restauraci na Březníku a její provoz svěřila obci Modrava. Právě tyto dvě trasy budou naposledy před tímto víkendem ještě projety. „Je to skutečně poslední lyžařský víkend na Šumavě. Všichni už si spíše přejí jaro a přesednout na kola,” uvádí Vladimír Silovský z Regionální rozvojové agentury Šumava.

Zajímavostí a trendem letošní lyžařské sezóny se stala velká obliba malých – místních zhruba dvaceti kilometrových okruhů, které si výbornou kvalitou tratí během celé sezóny získaly stálou klientelu. „Jedná se hlavně o běžecké okruhy na Kubově Huti nebo v Hartmanicích,” uvádí Vladimír Silovský. Pro příští sezónu se připravuje nový okruh na Javorníku. „Tento trend vítáme. My jsme rádi, že se návštěvníci Šumavy nesoustředí jen do centrálních částí, ale také do těch okrajových a v minulosti méně navštěvovaných oblastí,” pochvaluje si Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava, sám velmi aktivní vyznavač běžeckého lyžování na Šumavě. Přesto si v ‘hlavním městě šumavských běžkařů’, na Kvildě, na nezájem turistů nestěžují. „Největší nápor lyžařů této zimy jsme zaznamenali během února v době jarních prázdnin,” vysvětluje kvildský starosta Václav Vostradovský. Do místního nově rekonstruovaného informačního střediska zavítal rekordní počet návštěvníků – téměř 25 tisíc.

Přes to se některé vady na kráse objevily. Na diskuzním fóru webu bilastopa.cz, který nabízí během celé lyžařské sezóny aktuální informace o stavu tratí na území celé Šumavy, lyžaři nejvíce kritizovali přítomnost psů na trati a také když najetou stopu určenou pro lyžování klasickou technikou někteří lyžaři zničili bruslením. Toho jsou si upravovatelé stop vědomi. Také pracovníci strážci ze Správy NP Šumava řešili desítky případů neukázněných pejskařů. „Nemůžeme udělit pokutu. Vše můžeme řešit jen domluvou,” uvádí šéf strážní služby Petr Šrail. „Psi by měli chodit pouze do stop, které se neupravují. Tím by byly škody menší. Jinak proti pejskařům zasahovat nemůžeme,” doplňuje Silovský. Co se týčů proseb bruslařů o větší počty tras pro jejich styl, zřejmě budou jejich nářky vyslyšeny. „Pro příští sezónu bychom chtěli na Šumavě i tratě, které budou určeny výhradně pro bruslení. Doufáme, že tyto tratě budou lyžaři respektovat a nebudou ničit najeté stopy určené pro klasické lyžování,” přeje si na závěr Vladimír Silovský.

(jr)


foto: Antonín Vojvodík