Od soboty málo oblačnosti

Připadalo vám počasí posledních týdnů chladné? Jak informoval portál Infomet.cz, období posledních 4 týdnů od 11. března do 7. dubna bylo nejchladnější za posledních 100 let. Předpovědi počasí slibovaly otelení od 8. dubna, což se vyplnilo. Ještě o víkendu bylo velmi chladno, teploty vystupovaly nad bod mrazu pouze v podhůří Šumavy, jinak byl stále zaznamenáván celodenní mráz. Ke zlomu došlo z neděle na pondělí, kdy se oblačnost nad Šumavou rozpustila a teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Nejníže se dostala teplota na stanici Perla, kde náš spolupracovník Antonín Vojvodík naměřil -21.5°C, o mrazivém ránu jsme informovali ZDE . Teploty od pondělí začaly v denních hodinách výrazněji stoupat nad nulu, na mnoha místech se zastavily až na +10°C, slunečních paprsků jsme si však užili jen v pondělí dopoledne. Ve středu přecházela přes Šumavu okluzní fronta, která přinesla výraznější srážky hlavně do oblasti hraničního hřebenu. V nejvyšších polohách Šumavy i přes oteplení sněžilo, na Velkém Javoru dosáhla sněhová pokrývka ve středu 10. dubna ve 20 hodin výšky 190 cm, což je nejvyšší hodnota naměřená za celou zimu. V ranním termínu, kdy se oficiálně výška sněhu měří, zde naměřili 182 cm. Nový sníh zaznamenal i Poledník nebo Březník, v nižších polohách byly srážky dešťové.

 

Během čtvrtečního dne bude na obloze hodně oblačnosti, převládat bude zataženo, odpoledne se přidá občasný déšť. Teploty však budou příjemné, stoupat budou i nad 10°C, v horských polohách kolem 7°C. Pátek přinese hodně oblačnosti a občasný déšť v dopoledních hodinách, odpoledne by se srážky měly vyskytovat jen ojediněle. Teploty vystoupí na 12°C až 15°C.

Víkend začne zvětšenou oblačností s ojedinělými přeháňkami, v odpoledních hodinách se srážky již neočekávají a teploty, oblačnosti bude ubývat až na polojasno. I teploty potěší, bude mezi 11°C až 15°C. Noc na neděli bude ve znamení ubývání oblačnosti až na jasno, díky tomu bude noc chladná, teploty klesnou k 0°C, v mrazových kotlinách na sněhu i pod -12°C. Neděle bude prosluněná s teplotami do 14°C, srážky se neočekávají.

 

Počátek pracovního týdne přinese velmi příjemné počasí, teploty především v úterý můžou v podhůří Šumavy poprvé letos atakovat 20°C. Převládat bude polojasná obloha beze srážek. Od středy oblačnosti přibude, počítat musíme s ojedinělými přeháňkami, teploty poklesnou ke 14°C. V noci se očekává mráz jen místy, většinou budou teploty těsně nad nulou. Vyjímkou budou mrazové kotliny, kde teploty budou klesat až k -10°C.

Skiareály již zimní sezonu ukončily, výjimkou je Skiareál Zadov, kde se stále lyžuje, podmínky jsou dle provozovatele stále skvělé, upraveny jsou i běžecké stopy v okolí.

Výška sněhu 11. dubna:

Velký Javor 182 cm, Poledník 160 cm, Březník 100 cm, Bučina 50 cm, Churáňov 36 cm,

(ir)

 

Záběry z webkamer ze dne 11. dubna:

Černá v Pošumaví

 

Vítkův Kámen

 

Zadov