První uzdravený ve Vimperku

 

 

 

I ve špatné době mohou být dobré zprávy

 

 

 

 

       Je milé a povzbuzující, když po zvednutí telefonu uslyšíte „Jsem zdravý, vyšly mi dva negativní testy“. Po šestnácti dnech máme v našem městě, ale i v rámci celého Jihočeského kraje, první uzdravenou osobu, která měla pozitivní nález onemocnění viru COVID-19. Je to dobrá zpráva nejen pro naše město, ale pro nás všechny, že nejsou jen stoupající čísla nemocných, zemřelých, ale také uzdravených. Zprávu s pozitivním nálezem u této osoby z našeho městě jsme zveřejnili 15. března v době, kdy bylo velmi málo informací o průběhu nemoci. Jak se dnes ukazuje, průběh a délka onemocnění se velmi různí a každý to prožívá jinak. Další dobrou zprávou je, že Jihočeský kraj má v rámci celé republiky nejnižší počet výskytu infikovaných osob na 100 000 obyvatel. V pondělí to bylo 13,42 osob. Čím to je? Rozhodně na to má velký vliv dodržování opatření, která jsou dělána. Všechna opatření ochrany jednotlivců jako je nošení roušky, mytí rukou, používání jednorázových rukavic a minimalizace kontaktu s jinými osobami, jsou velmi účinná. Jedná se o kapénkovou nákazu, která se přenáší při kontaktu z jedné osoby na druhou, a také může přežívat na povrchu předmětů nějakou dobu. Dodržování opatření je proto velmi důležité z důvodu omezení šíření nákazy. Co však může mrzet, bohužel i v našem městě, je skutečnost, že někteří senioři, kteří jsou nejvíce ohroženou skupinou, mnohdy nerespektují základní ochranná opatření jako je nošení roušky na veřejném prostoru nebo při setkání s druhou osobou, zbytečně se vystavují riziku častým docházením dohealty supermarketů a mnohdy vše zlehčují. Svým jednáním ohrožují ty, kteří se o ně starají, a vystavují je většímu riziku nákazy. Už jen pouhá karanténa zdravotního personálu či sociálních pracovnic v terénu by způsobila nedozírné komplikace pro zajištění péče potřebným. Takovéto chování je nezodpovědné a sobecké.

 

 

 

       Děkujeme Vám všem, kteří dodržujete doporučení, protože tím můžeme z velké části eliminovat šíření virové nákazy. Neváhejte upozornit toho, kdo to nedodržuje. Možná, že ani v našem městě se nevyhneme řešení přestupků za nedodržování platných nařízení, ale to tak bývá.

 

 

 

       Zvláště pak děkujeme Vám lékařům, zdravotním sestrám, pečovatelkám a zaměstnancům v sociálních službách! A Vám všem, kteří denně přicházíte ve svých zaměstnáních do kontaktu s velkým počtem osob. Tato doba je pro Vás velmi náročná nejen z hlediska fyzického vyčerpání, ale i psychického, neboť jste denně vystaveni zvýšenému riziku nákazy. Máte naši úctu.

 

 

 

Za město Vimperk

 

Jaroslava Martanová 

 

{jcomments off}