Únor 2020 ve Vimperku

 

 

 

Měsíc únor 2020 ve Vimperku

 

 

 

 

       Měsíc únor nebývá ve Vimperku zvlášť srážkový. Za období let 1961 až 2019 zde činí průměr měsíčního úhrnu srážek jen 38 mm. Jak si vedl ten letošní?

 

 

 

       Nejprve krátké ohlédnutí za loňským rokem 2019. Jeho necelá první polovina byla srážkově normální, ale během června se vše změnilo. Následovaly nadprůměrné teploty a silný podprůměr srážek, který trval až do konce roku, nakonec i letošní leden, jako prakticky 7. měsíc v řadě suchého období pokračoval. Deficit srážek oproti průměru narostl jen během loňského roku až na 140 mm. Následky byly viditelné. Lesy na okraji Vimperku byly v létě a na podzim bez hub, přibyly kůrovcem napadené smrkové porosty. Sucho se podepsalo i na vodních tocích, kdy konkrétně z říčky Volyňky se stal postupně línýthermo potůček. Celé povodí nad Vimperkem v oblasti Světlé hory a masivu Boubína mělo podobně podprůměrné srážky. Očekávaný sníh, jako zásoba vody pro jarní tání, v prvních měsících zimy nepřišel jak do Vimperku, tak ani do vyšších poloh nad městem. Všichni, co se o počasí a srážky zajímáme, jsme se postupně během ledna stále více obávali suchého jara a možností problémů, které loňský deficit a navazující období bez zimních srážek sebou přinesou.

 

 

 

       Měsíc únor 2020 dosáhl neuvěřitelné průměrné měsíční teploty +3,4°, proběhl tedy teplotně mimořádně nadprůměrně – skoro +5° nad, čímž se stal průměrně nejteplejším únorem za dobu mého více než 40letého měření teploty vzduchu ve Vimperku. V tak teplém měsíci se zdá až neuvěřitelné, že v občasných přechodných ochlazeních dokázalo i slušně zasněžit a v 11 dnech února vytvořit souvislou sněhovou pokrývku. Zřejmě i vzhledem k letošnímu teplejšímu proudění únor sebou přinesl tolik žádoucí srážky. Díky tomu se postupně probudily podzemní vody, potůčky a zvesela se roztekla i Volyňka.

 

 

 

       Mám k dispozici měření srážek od roku 1961, časovou řadu za skoro 60 let. Můžeme tímto porovnat, jak si měsíc srážkově vedl. Letošní únor dosáhl srážkového úhrnu 100 mm, tedy 62 mm nad dlouhodobý průměr. Srážkově nejvydatnější únor byl v roce 1988 s úhrnem 109 mm, naopak srážkově nejchudší byl únor v roce 2014 s úhrnem pouhých 1,4 mm.

 

 

 

       Jak vidno, moudrá příroda nezapomněla se srážkami ani na Vimperk. Po dlouhém suchém období půda u nás nasála životodárnou srážkovou vodu tak potřebnou před blížícím se jarem. Doufejme, že i měsíc březen naváže v podobném duchu a dokáže podobně doplňovat chybějící zásoby podzemní vody. 

 

 

Antonín Vojvodík

{jcomments off}