Literární čtvrtek : Boletice

 

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Ladislav Skočný: Boletice

      Když mi bylo asi tak čtrnáct, psal jsem si knížku o skautingu. Bylo to v dobách tuhé normalizace, skauti byli mimo zákon a jedinou dostupnou technikou byla propiska a okno, přes nějž jsem si překresloval obrázky. Sem tam jsem něco vystřihl a nalepil, ale hlavně opisoval vše, co mi přišlo pod ruku. Byl to takový hutný elaborát.

      Vzpomněl jsem si na to, když jsem včera otevřel novou knihu Ládi Skočného. Stejně jako u jeho dvojdílného „Sklářství“ se v ní vyskytuje plno chyb a nepřesností, ale to proto, že je do oběhu pustil před ním někdo jiný. Přesto, umíte-li s tím pracovat, je to dílo ohromné ceny.

      Je v ní snad všechno, co kdo kdy o dané lokalitě napsal. Jeli tam chyba, díky poměrně dobře zpracovaným odkazům zjistíte, kde má původ. Nicméně drtivá většina informací je slušně podložená. Soupis literatury dokazuje, že to Láďa opravdu neflákal a ponořil se do toho. O některých pramenech jsem slyšel vůbec poprvé. Existuje-li nějaká zajímavost, fotografie či drb, najdete to tu. Pocit, že v ruce držíte komprimát informací podkresluje i nahuštěná grafika, snažící se, aby ani kousek stránky nezůstal nevyužit. Z podoby sice hned poznáte, že jde o svépomocné dílo, ale na škodu to není. Navíc to má kvalitní papír i vazbu. Prostě Láďo palec nahoru, ten, kdo bude chtít vědět něco o Boletích, se bez téhle knížky neobejde. Tady prostě najde všechno.

Jaroslav Pulkrábek

Úvod   

1. Radek Ocelák, Jiří Tříska: Větev ztracená, nalezená


Rok 2019