Lýkožrout smrkový na Šumavě

 

 

Otevřený dopis – Lýkožrout nám likviduje Šumavu!

 

 

 

 

        Tento otevřený dopis jsem poslal ministru zemědělství, ministru životního prostředí a hejtmance do Českých Budějovic. Vše zatím bez odezvy.

 

 

 

Vážený pane ministře Tomane, vážený pane mistře Brabče, vážená paní hejtmanko Stránská,

 

 

        Z fotodokumentace dnešního dne je patrné, že došlo k nekontrolovatelnému napadení šumavských lesů lýkožroutem smrkovým. Největší ložiska tohoto škůdce lesních dřevin se nacházejí v NP Šumava. Kůrovcová kola NP přímo sousedí s hospodářskými lesy České republiky. Lesnický personál LZ Boubín se snaží všemi dostupnými prostředky předejít kůrovcové kalamitě. Těží napadené stromy, následně je asanují, a to jak na pařezu, tak i na odvozním místě. Preventivně se kácí lapáky, do porostu se umísťují lapače s feromony a rovněž pomocí insekticidních sítí se lesnický provoz snaží předejít nejhoršímu.

 

 

        Poněkud větší problém je s odvozem dřeva. Na kamiónech se převáží neasovaná, napadená dřevní hmota s kůrovcem, která se dopravuje k odběrateli a brouk má tak možnost dokončit svůj vývoj. To co následuje je zcela logické. Lýkožrout tak napadne porosty daleko vzdálené od Šumavy. Představme si člověka s nakažlivou smrtelnou chorobou, který s vědomím svého lékaře cestuje nejenom po České republice, ale i po Evropě. Zdá se Vám to absurdní? Vždyť ale to samé je s lýkožroutem. On představuje smrtelné nebezpečí pro smrkové porosty.

 

 

        Vážení páni ministři, vážená paní hejtmanko, nenechte Šumavu napospas lýkožroutu, chceme Šumavu zelenou.

 

 

        V současné době se neustále hovoří o nedostatku vody, o globálním oteplovaní atd. Představme si katastrofický scénář. Velká část šumavských smrkových porostů usychá, následně klesá retenční schopnost půdy a tím i hladina spodní vody a stoupá průměrná roční teplota, půda eroduje.

 

 

        Chceme snad takovou Šumavu? Fotografie neasovaná dřevní hmota NP Šumava a skládky s kamióny Řasnice u Strážného. Asanovaná hmota a těžba LZ Vimperk.

 

Bohumil Kantor

Vimperk 

{gallery}Jitka/srpen/lykozrout{/gallery}

{jcomments off}