Evakuace v Chlumanech

 

 

Hasiči museli evakuovat 15 lidí z Chluman na Prachaticku

 

 

 

 

       Prudké deště zasáhly o víkendu jižní Čechy. Jihočeští hasiči měli v sobotu večer až do půlnoci 30 zásahů kvůli prudkému dešti. V Chlumanech na Prachaticku evakuovali 15 lidí, jejich domy zalila voda z rozvodněného potoka a z rybníka. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a odklízeli stromy. Informovaly o tom mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů a starostka Chluman Kateřina Pudivítrová. V Chlumanech se lidé, jimž voda zalila domy, ubytovali u sousedů. Jedna vytopená rodina odjela do Volar. Hráz rybníka se naštěstí neprotrhla. 

 

 

 

       “Dvě rodiny se mohly vrátit v noci domů, protože voda opadla. Záplavy byly na dvě části: potok vytopil dvě rodiny, ty ale nebyly evakuované, ty si to ještě rychle vyklidily. Ale hráz rybníka způsobila, že se evakuovaly tři rodiny. Hráz ale nepraskla a mohly se vrátit domů,” řekla starostka obce s 307 obyvateli. Dalším lidem v Chlumanech způsobil prudký déšť škody na zahradách. 

 

 

 

       Jihočeští hasiči měli nejvíce práce v sobotu po 21:00. Například ve Čkyni či v Radhosticích se museli hasiči potýkat s čištěním silnic od naplavené zeminy a bahna. Na několika místech na Prachaticku muselo taktéž dojít k čerpání vody ze sklepů a ucpaných kanálů. Odklízeli popadané stromy, monitorovali potoky. “Sháníme vysoušeče, musíme se pustit do úklidu silnic. Nejvíce zasažené byly tři domy,” uvedla v neděli ráno pro Prachatický deník starostka.

 

 

Zdroj: www.denik.cz

Foto: Kateřina Pudivítrová

{gallery}Jitka/cerven/zaplavy{/gallery} 

{jcomments off}