Neoteplí se ani v dalších dnech

Astronomické jaro převzalo 20. března minutu po poledni vládu po zimě. Počasí si ale dělá své, zimní ráz počasí nadále pokračuje. Před týdnem jsme vám slibovali chladný, ale prosluněný víkend. To se vyplnilo. Jako jediní jsme avizovali, že teploty v mrazových kotlinách poklesnou až k -25°C, a opravdu se tak stalo. Na Perle náš kolega Tonda Vojvodík naměřil teplotu -26,3°C a na Březníku jen o tři desetiny vyšší minimum. Pod -20°C klesla teplota ještě na Horské Kvildě a Rokytské slati. V pondělí začalo během dne slabě sněžit. Sněžení pokračovalo i v noci na úterý. Díky teplotám lehce pod bodem mrazu sníh neroztál a vytvořila se nová sněhová pokrývka. Například ve Volarech napadlo 14 cm, ve Vimperku 13 cm a v Černé v Pošumaví 8 cm sněhu. Díky vyšším teplotám během úterý však sníh rychle odtával. V polohách nad 600 metrů ale vydržela souvislá pokrývka až do středečního poledne, do příchodu jara. Jak jsme psali ZDE 20. března, na první jarní den vylezly ve Volarech zmije i přesto, že ráno ještě byla souvislá sněhová pokrývka.

 

Čtvrtek je od rána oblačný až zatažený se sněhovými přeháňkami, jen v podhůří Šumavy se z počátku vyskytnou přeháňky dešťové či smíšené. Od vyšších poloh zůstanou teploty po celý den pod bodem mrazu, v ostatních polohách do +5°C, během odpoledne by se mělo začít ochlazovat. Pátek bude polojasný s ojedinělými sněhovými přeháňkami již ve všech šumavských polohách. V noci na pátek klesnou teploty až k -6°C, přes den zůstanou kolem 0°C. V sobotu se ještě více ochladí, teploty zůstanou většinou pod bodem mrazu po celý den, obloha bude oblačná s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Neděle nepřinese žádnou změnu ani na obloze, ani v teplotách. Jen noc na neděli přinese mrazivější teploty od -6°C do -10°C, pokud dojde k vyjasnění a uklidnění větru, spadnou teploty v mrazových kotlinách opět pod -20°C. 

I na začátku dalšího týdne bude na Šumavě vládnou zima, sněhové přeháňky bude střídat polojasná obloha, noční teploty až k -8°C denní kolem bodu mrazu, v horských polohách nadále celodenní mrazy.

 

Zimní počasí jistě uvítají provozovatelé zimních středisek, protože podmínky pro zimní sporty se budou v následujících dnech spíše zlepšovat, což není na konci března až tak obvyklé. Například v okolí Českých Žlebů napadlo v minulých dnech okolo 15 cm nového sněhu a přestože byly denní teploty výrazněji nad nulou, díky nočním mrazům a příznivé předpovědi budou i příštích dnech sněhové podmínky pro sjezdování stále velmi dobré. Na sjezdovkách je 30 – 50 cm, v okolí 10 – 30 cm sněhu. O víkendu se po pauze opět rozjedou oba vleky. Na běžkách to ještě ve vyšších polohách jde stále dobře, ale běžecké stopy se již neupravují, protože níže už jsou místa beze sněhu. Na lyžaře jsou připraveni také na Libínském Sedle, v Horní Vltavici či na Kubově Huti. Vleky v provozu jsou i na Nových Hutích, na Kvildě a samozřejmě na Zadově i na Špičáku v Železné Rudě. Na Kramolíně lákají na 90 cm sněhu, to však platí pouze pro sjezdové tratě, v okolí již leží pouze nesouvislá pokrývka. Dle dostupných údajů je mimo provoz sjezdovka v obci Strážný. Některé menší skiareály mají v pracovních dnech omezenou provozní dobu, proto je dobré si na webových stránkách jednotlivých areálů zjistit, kdy jsou v provozu.

 

Běžkaři musí zavítat do vyšších poloh za dobrými podmínkami, v polohách pod 800 metrů leží většinou již nesouvislá pokrývka a nebo se místy objevují vytátá místa, v polohách nad 1000 metrů jsou však podmínky nadále velmi dobré a většina tratí bude na víkend čerstvě upravena.

 

Sněhová pokrývka 21. března:

Velký Javor 157 cm, Březník 90 cm, Bučina 45 cm, Churáňov 34 cm, České Žeby – louka 31 cm, Hojsova Stráž 10 cm

 

(ir)

 

Ovesná u Nové Pece 16. března

 

Ovesná u Nové Pece 16. března

 

Volary 20. března