Bavorsko i Rakousko sněžné prázdiny, Kvilda bez proudu

schulfrei     

     Počasí posledních dnů přineslo velké množství sněhu a ten způsobuje značné problémy.

 

     V sousedním Bavorsku, na druhém svahu  Šumavy,  byly minulou středu a čtvrtek uzavřené v okrese Feyung-Grafenau všechny školy. 7.500 žáků tak zůstalo doma. Zavřené budou i zítra – v pondělí 14. ledna 2019. Podobně tomu bude i na rakouské straně Šumavy v obcích St. Johann, Pfarrkirchen, Hofkirchen a dalších. 

 

     V dopravě jsou v Bavorsku přes masivní nasazení 44 jednotek hasičů a silničářů mnohé cesty uzavřené. Příčinou je extrémní množství sněhu, které díky jihozápadnímu větru “schytalo” především bavorské návětří. Sněhu je tak požehneně. Nejvíce hlasí hřeben Šumavy – Velká  Mokrůvka 200cm. Bučina má 150cm a i jinak sněhově chudý Churáňov má 95cm.

 

      V dnešních nedělních večerních hodinách se navíc značně oteplí a sníh ve vyšších polohách výrazně ztěžkne a v kombinaci se silným větrem se dají očekávat další problémy v dopravě a v dodávkách eletrického proudu.

 

AKTUALIZUJEME :  

     Starosta Kvildy Václav Vostradovský ve večerních hodinách informoval obyvatele, že přerušená dodávka eletrického proudu bude obnovena nejříve zítra během dne. 

 

    S ohledem na vývoj počasí se předpokládá, že se situace zklidní až během pondělního dne.

 

/red/

{jcomments off}