O zvláštní hvězdě

O zvláštní hvězdě

 

     V čase před vánočními svátky šel jeden muž do své dílny. Byl to truhlář. Chtěl ze dřeva vyřezávat hvězdy pro vánoční svátky. Těšil se z toho, protože měl práci se dřevem rád. Vzdal kus dřeva, obracel ho v rukách, čichal k jeho vůni, kreslil na něj a vyměřoval. Hledal vhodné místo, kde by začal řezat a přiložil jej k pile. Pak už to šlo ráz naráz, jeden cíp za druhým. Při posledním řezu se ozvalo prasknutí a poslední cíp se odlomil. „No tak, ale,“ povzdechl si a odhodil pokaženou hvězdu do bedny s dřevěným odpadem. Pak už mu to šlo a řezal jednu hvězdu za druhou. Když byl hotov, očistil pilu a s bednou dřevěného odpadu vyšel z dílny.

 

     V domě pak vzal několik malých dřívek z bedny a začal v krbu rozdělávat oheň. Při dalším hrábnutí do bedny držel v ruce zase tu pokaženou hvězdu. Zastavil se a prohlížel si ji. Byla to hvězda. Cosi mu nedalo a položil ji stranou. Plameny hořely a muž se posadil do křesla. Zase vzal tu hvězdu. „Někdy,“ přemýšlel, „jsem jako tato hvězda – trochu neotesaný a obhroublý a nedokonalý. I ve mně jsou pukliny a mnohdy něco chybí.“

 

     Pak se ale zvedl. Odešel s hvězdou do dílny a začal pracovat. Brousil a hladil a hvězda byla stále hladší. Stále to ale byla ta stejná hvězda. Hvězdu pak ukázal své rodině. Smáli se a divili se hvězdě, které chyběl jeden cíp. Muž jim vyprávěl o hvězdě a svých myšlenkách. Že totiž i na něm není mnoho dokonalého. „To máš pravdu,“ řekla jeho žena. Smála se a věděla, že s ní je to podobné. Hvězdě našli v pokoji místo a každou chvíli se na ni dívali.

 

     Později dostal muž nápad. Vzal hvězdu a zmizel v dílně. Bylo jej slyšet tlouci a řezat, a když vyšel, nenesl jen hvězdu, ale ještě něco jiného, dřevěného. Co to bylo? I když někdy odpadne kus naší záře, dá se s tím pořád něco dělat. A mnohdy je to ještě krásnější než jak to bylo před tím.

 

Přejeme vám krásné Vánoce a v novém roce 2019 ať vaše záře sílí a je čím dál krásnější.

 

Lenka Kohoutová a děti z 2. A, ZŠ TGM Vimperk  

 

{gallery}vimperk/2018/12_prosinec/hvezda{/gallery}

 

{jcomments off}