Rozhovor s Terezou Sáskovou o MS

Velký úspěch dokázala šumavská bikerka Tereza Sásková na MS v Lenzerheide. Ještě dnes tomu numůže uvěřit.

Jáké pocity si odvezla s medaili na krku z MS prozradila pro náš portál http://www.sumava.eu/ .

 

41013444 1206627492811483 1878947943168344064 n

 

Jaký je to pocit přivézt medaili z MS horský kol ?

Dá se to popsat? 😀

 

Když by ti někdo řekl před odjezdem na MS, že přivezeš stříbrnou medaili co by jsi mu řekla? Upřímně?

Asi bych mu nevěřila. Věděla jsem, že za suverénní Laurou Stigger patřím asi mezi pět vyrovnaných závodnic. Celou sezonu jsem jezdila stabilně do pětky na závodech juniorské světové série, ale na medaili jsem dosáhla jen jednou, týden před MS. Nevěděla jsem, jak na to budou holky mimo Evropu, jestli některá nepřekvapí. Chtěla jsem být do pětky, ale víc jsem nad tím nepřemýšlela. Medaile, to je bonus.

 

DSC 0769

 

Kdy se při závodě rozhodlo, že získáš stříbrnou medaili?

Půlkola před cílem…S Angličankou Harriet Harnden jsme se tahaly celý závod. Ona byla silná do kopce a já zase v technice. V posledním kopci na mě najela náskok několika vteřin, ten jsem pak dokázala sjet v kořenitých pasážích, kde chybovala. Nejspíš jsem ji trochu znervóznila a ona chybovala znova. Na nic jsem nečekala a nastoupila.

 

Pomohlo ti, že jsi si trať projela na ostro ve štafetě?

Bylo to určitě zajímavé zkusit. Hlavně to byl skvělý zážitek, štafety jsou vždycky speciální, proto jsem byla ráda součástí. Atmosféra byla šílená… Díky mojí výkonosti jsem dostala možnost účasti, to se neodmítá, ani když je druhý den závod. (normálně v závodě štafet startuje žena do 23 let).

 

DSC 0803

 

Jak by jsi hodnotila trať v Lenzerheide po technický a fyzický stránce?

Byla hodně náročná. Po fyzické stránce trochu odlišná, než normálně. Skládala se z jednoho velkého kopce a poté následovaly „jen brdky“. Celý okruh byl hodně kořenitý a do tahu. Na trati bylo několik skoků a kamenitých pasáží. Pro mě bylo důležité držet vysoké tempo při přejezdech dlouhých technických pasáží.

 

Měla jsi při závodě nějaký český fanoušky na trati?

Měla jsem skvělou podporu, jako vždy. Přijela mamka, brácha, taťka a kamarádi. Celkově bylo hodně fanoušku podél trati. Při juniorský závodech to tak nebývá, proto to byl jedinečný zážitek.

 

41056747 2188674774743802 7126179453708795904 o

 

Co tě ještě letos čeká na kole za závody?

Letos mě ještě čeká Mistrovství světa na silnici, které se koná 27. září v Innsbrucku. Je to sice silniční hromadný závod o délce přes 70 km, který bikerům často moc nevoní, pro mě je to ale zase jedna z výzev, kterou mám možnost zkusit.

 

Plánuješ dovolenou po úspěšném cyklistickém roce?

Doufám, že to vyjde. Přeci jen závodím od začátku března… Teď po Lenzerheide jsem měla pár dní volno, ale to hlavní mě čeká až v říjnu.

 

 

Na velký úspěch bajkerky České spořitelny Specialized Junior MTB team Terezy Sáskové jsme se zeptali šéftrenéra Jiřího Lutovského.

lutak tereza

 

Jak by jsi hodnotil stříbrnou medaili z MS ze Švýcarského Lenzerheide a co by jsi o Tereze prozradil?

Stříbrná medaile Terezy je obrovský úspěch hlavně pro ní, překonala všechny problémy a překážky s kterými se minulý rok potýkala. Vyzařuje z ní klid a radost ze závodění, což je základ k úspěchu , nepodlehnout nervům a očekávání , a jít do závodu s čistou hlavou s tím , že si to hlavně užiju. Tereza šla za poslední půlrok hodně výkonostně nahoru. Vyřešila částečně problémy s dýcháním pravidelným dechovým cvičením a zdá se že to byl jeden ze základů k úspěchu. Podle jarních závodů a výsledků to na medaili nevypadalo, ale letní mistrovství republiky a její výkon již napověděli, že je na tom dobře , a že by mohla být do 5 na mistrovství Evropy. Zisk bronzové medaile byl další stupínek a důkaz její stoupající výkonnosti. Na mistrovství světa jsem jí tipoval do 5, jelikož se tam mohla ukázat ještě nějaká závodnice ze zámoří, ale nakonec Tereza svedla nádherný a úspěšný souboj o stříbrnou medaili.

 

Velikou zásluhu na jejím úspěchu má její rodina, Tereza trénuje se svým bratrem Honzou a bratrancem Samem a i to jí pomáhá k její vysoké výkonnosti. Stříbrná medaile z MS v juniorkách může být pro Terezu základní stavební kámen pro další úspěchy v dospělých kategoriích. Příští rok již bude závodit v kategorii žen do 23 let a měla by absolvovat celý světový pohár a nominovat se tak na mistrovství Evropy a světa. Samozřejmě je předčasné o tom mluvit ale nabízí se samozřejmě myšlenka o příští olympiádě . 🙂

 

Tereze budeme letos ještě jednou držet palce na mistrovství světa a to za 14 dní při siliničním závodě s hromadným startem v rakouském Insbrucku, kde se budou rozdávat medaile na kopcovitém okruhu ve čtvrtek 27. září.

 

foto:Luděk Sáska

Zdeněk Formánek 

{jcomments off}