(Za)žít život jinak

(Za)žít život jinak

 

Jak už všichni víme, sobotní den bude žít Vimperk díky akci “Zažít Vimperk jinak” tak trochu jinak. Na jeden den se z ulic stane herna, parket, tržiště a hlavně místo k logo vimperksetkávání, zábavě, zpěvu a divadlu. Tento stav bohužel vydrží jen jeden den a v neděli vše zase zajede do starých kolejí. Z ulic se zase stanou ulice, z chodníků chodníky a my se vrátíme zpět do všednosti.

 

Existují však lidé, jejichž všednost je pro většinu z nás zcela nevšední. Lidé, kteří žijí způsobem, jaký si nedokážeme představit, lidé, jejichž práce se vymyká běžné definici slova „zaměstnání“, lidé, jejichž záliby jsou pro okolí málo známé a možná trochu podivínské. A právě těmto lidem bude patřit sobotní večer.

 

Od 20:20 odstartuje v prostoru před Pizzerií Marco třetí vimperská PechaKucha Night s podtitulem (Za)žít život jinak. Pro případ, že někomu stále uniká význam těchto podivuhodných slov: PechaKucha je jednoduchý formát prezentace, který je nastaven tak, že přednášející ukáže přesně 20 snímků a každý z nich může komentovat přesně 20 sekund. Celá prezentace tedy dohromady trvá jen 6 minut a 40 vteřin a během této doby musí přednášející krátce a zajímavě předat svou zprávu. Během večera, který spojuje nějaké ústřední téma, se vystřídá několik mluvčích.

 

A kdo se v rámci večera představí? Například Jarda Šoul, vimperský cestovatel, který dokázal objet, obletět a obeplout celý svět o jeden den dříve, než Phileas Fogg v románu Julese Verna. Dále Martin  Zajíček, streetworker, který se každý den vypravuje do prostředí, kterému se jiní raději vyhýbají – mezi uživatele drog, bezdomovce, prostitutky. Svou školu představí zakladatelé alternativní soukromé školy Volyňka z Volyně. O životě duchovního povypráví vimperský farář otec Jaromír. Lucie Pelouchová poví, jaké to je, když se žena rozhodne stát farmářkou a žít soběstačně. Dobrodružný život skauta přiblíží „Máca“ alias Matěj Poláček. O plýtvání jídlem a možnostech využití již neprodejných potravin promluví Lada Klimešová, jedna z představitelek projektu „Food Not Bombs“. Výzvy, přínosy a obtíže zaměstnávání osob se zdravotním postižením popíše farmář Jiří Netík. O tom, jaké je nosit si svoji židli stále s sebou a o důležitosti úsměvu bude přednášet psycholog na invalidním vozíku Patrik Procházka. A konečně o životě šumavských samotářů a své cestě k nim poreferuje autor knihy Raději zešílet v divočině Aleš Palán.

 

Krátké výpravy do pozoruhodných životů našich přednášejících odstartují v sobotu 15. září ve 20:20 hodin na náměstí před pizzerií Marco. Tak přijďte a zažijte sobotní večer jinak!

 

Adéla Jiříková

Vimperk žije! 

 

{jcomments off}