1

Tak Jo! 3 návrhy pro lepší a dostupnější bydlení

3 návrhy pro lepší a dostupnější bydlení ve Vimperku

 

Tak jo! Vimperk

 

1Život v každém městě stojí na 3 pilířích: bydlení – práce – vzdělání.

V poslední době se uvolnily nebo uvolní 3 byty v domech Pod Pekárnou. Čeká na ně téměř 30 žadatelů. Z příběhu Lucie a Radima víme, že budou muset z Vimperka odejít, když v relativně krátké době nenajdou žádný byt.

Pořád ze všech stran slyšíme, co je třeba udělat, aby sem jezdili turisté, koho do města přitáhnout, a přitom nám uniká samotná podstata věci. Z Vimperka odcházejí mladí, produktivní lidé a nevracejí se zpátky.

 

Jaký plán máme, abychom zastavili odliv obyvatel a stále se zvyšující průměrný věk vimperské populace? Jak správně upozorňuje Město lidem ve svých grafech, Vimperku radikálně ubývají obyvatelé. Jde o více než 1000 lidí za jednu generaci. Právě to je náš největší a zatím přehlížený problém. Bydlením je třeba začít, protože je to oblast, která má na počet obyvatelů města přímý vliv a zároveň má město nad městskými byty přímou kontrolu.

 

1. Navrhneme změnu pravidel rozdělování bytů, která umožní, aby tu našli domov mladí a produktivní lidé

 

2Na byt má nárok každý, kdo prokazatelně podle nájemní smlouvy bydlí jeden rok a déle ve Vimperku. Trvalé bydliště by nemělo rozhodovat o tom, jestli mladá rodina, která zde žije, má nebo nemá nárok na městský byt.

 

Nárok na městský byt by měl mít každý, kdo vedle nájemní smlouvy doloží, že má rok a více stálé zaměstnání ve Vimperku nebo v dojezdové vzdálenosti (do té počítáme i dojezdy do Německa).

 

Sociální byty jsou pro sociálně oslabené obyvatele a mají jim pomáhat, aby se z těžké situace dostali. Ve Vimperku máme sociální bydlení – právě v domech Pod Pekárnou – o které stojí všichni nezávisle na své situaci. Tyto sociální byty mají paradoxně vyšší nájmy než jiné byty na sídlišti. Pak nám domy Pod Pekárnou jasně ukazují, že:

 

* Lidé stojí o dobrý standard bydlení. Budeme moci zvednout i nájemné v opravených bytech.

* Potřebujeme více bytů pro matky samoživitelky.

* Potřebujeme více bytů pro lidi, kteří se do Vimperka přistěhovali a nemají zde trvalé bydliště.

 

Lidé, kteří nejsou v sociální nouzi, opustí sociální bydlení a přestěhují se do městského bytu.

 

Všechny městské byty budou v centrálním a veřejném registru, ze kterého bude patrné, jestli je byt aktuálně obsazen, nebo je volný. Vimperáci nemohou spoléhat na nepřehledný systém, ze kterého není jasné, který byt je volný.

 

2. Budeme prosazovat opravy bytů, které město vlastní a které jsou daleko za hranicí jakéhokoli dnešního standardu bydlení

 3

Když se nájemníci vystěhují a byt se bude předávat novým nájemcům, to je přesně doba, kdy rekonstruovat. Město nebude mít moc prostředků na opravy velkého počtu domů, ale může postupovat systematicky a opravovat jeden byt po druhém.

 

 

Není nutné, aby v bytovém fondu ležely desítky miliónů korun a lidé bydleli ve zchátralých bytech bez možnosti mít myčku na nádobí nebo normální koupelnu. Peníze za nájemné mají sloužit k tomu, aby z nich byly rychle opravovány byty, které půjde pronajmout za vyšší a stále přijatelné nájmy a z těch se opraví další byty. Může to být dobrý, finančně vyvážený cyklus a Vimperáci můžou dobře bydlet.

 

 

3. Budeme navrhovat, aby se vytvořily nové městské byty

 

Město Vimperk potřebuje mít v rukou nástroje, jak ve městě udrží lidi a zejména mladé rodiny.

4

Město bude svou politikou sledovat dlouhodobý plán: Snížit počet lidí, kteří od nás odcházejí. Pro Vimperk je životně důležité, aby se trend odcházení lidí zpomalil a ideálně zastavil. Proto si může dovolit regulovat nájemné, určit si různé cenové stropy nájmu nebo aktivně pracovat s nájemci.

 

Vimperk potřebuje další byty. Abychom si rozuměli, budeme potřebovat městské byty. Soukromí vlastníci bytových domů jistě pomohou, ale budou budovat a pronajímat byty podle rychlé poptávky a jejich prioritou bude, aby byly stále pronajaty za částku, která je momentálně nejvyšší a zároveň přijatelná. To znamená, že budou budovat menší byty a byty pro zaměstnavatele.

 

Nesmí nám utéct žádná dotace na bydlení Jak jsme už upozornili, od příštího jara bude spuštěn nový dotační program pro obce týkající se výstavby bytů. Budeme prosazovat, aby byl hotový projekt a znali jsme všechny detaily o dotaci, abychom se o ni mohli úspěšně ucházet.

 

Chceme pracovat pro všechny Vimperáky. Vyrazili jsme mezi vás a povídali si s lidmi po městě o tom, co potřebujeme. Potřebujeme opravit byty, postavit nové a změnit pravidla pro jejich rozdělování. Souhlasíte s námi? Líbí se Vám naše plány? Kroužkujte číslo 5 Tak jo! Vimperk. Společně to dáme. 🙂

 

Všechny naše plány pro Vimperk najdete na www.takjo.eu/vimperk

 

Martina Bělíková, Standa Hubáček, Mirka Dutková, Petra Litvanová, Aneta Švecová, Eva Říhová, Martin Rájek, Martina Zezulová, Marie Sedlárová, Libor Šmehlík, Bronislav Kovář, René Kliment, Hana Sichingerová, Jaroslav Charvát, Monika Litvanová, Josef Cmunt, Štefan Sedlár  

 

{jcomments off}