O čem se nesmí psát ve Vimperských novinách

O ČEM SE NESMÍ PSÁT VE VIMPERSKÝCH NOVINÁCH

 

Dne 18.6.2018 jsem zaslal do redakce Vimperských novin článek s názvem Granty na podporu sportu ve Ski klubu Šumava Vimperk, který si můžete přečíst v závěru tohoto textu. Článek v novinách zveřejněn nebyl. Když jsem se pana šéfredaktora Pulkrábka dotázal na důvod, odpověděl mi, že každý měsíc přijde do redakce obsáhlý článek, který popisuje dění či financování na Vodníku či aktivity kolem Ski klubu, a proto se redakční rada rozhodla tyto články nadále ve Vimperských novinách nezveřejňovat.

 

     Jak si sami můžete ověřit, článek o Vodníku ani o jeho financování rozhodně není, o aktivitách Ski klubu samozřejmě je. Náš klub je totiž aktivní celoročně a pro své členy i sportovní veřejnost připravuje pravidelně celou řadu sportovních akcí. V loňském roce to bylo například celkem 22 závodů v běhu na lyžích, v biatlonu, v přespolním a městském běhu, na horském kole a na kolečkových lyžích či bruslích. Tyto závody jsou především pro děti a mládež a zúčastnilo se jich 4298 závodníků všech věkových kategorií. Celá řada z akcí se konala právě na Vodníku. Sportování na Vodníku zmiňuji pouze v závěru článku jako jeden z důvodů dlouhodobé úspěšné činnosti našeho klubu ve městě.

 

     O tom se opravdu nesmí ve Vimperských novinách psát? Myslím, že po 20 letech působení ve vimperském a jihočeském lyžování si mohu dovolit takové hodnocení napsat. S uvedeným důvodem nezveřejnění článku zásadně nesouhlasím. Podle Zásad pro vydávání zpravodaje města Vimperk “Vimperské noviny” jsem 12.7. podal proti rozhodnutí redakční rady reklamaci a požádal o zveřejnění článku v dalším vydání obecního zpravodaje. Nemohu souhlasit s tím, že je mi a priori odpíráno zveřejňovat ve VN informace o získaných grantech a činnosti klubu jenom proto, že se týkají Ski klubu Šumava.

 

     Řešením reklamací jsou pověřeni šéfredaktor a vydavatel zpravodaje – město Vimperk. Pan šéfredaktor mi vzápětí 12. července odpověděl, že se zatím reklamací a připomínkami zabývat nebude a počká s jejich vyřízením na zasedání redakční rady, které se bude konat až 23.8.2018. Ještě jednou jsem pana šéfredaktora vyzval, aby se reklamací a připomínkami zabýval, protože je to v jeho kompetenci, ale už mi neodpověděl. 6.srpna jsem proto stejnou reklamaci poslal vydavateli – městu Vimperk, zastoupenému městskou radou v čele se starostou Pavlem Dvořákem. Rada města se reklamací zabývala 15.8. a dopisem ze 17.8. mi pan starosta odpověděl, že rada města konstatovala, že výběr příspěvků do Vimperských novin je pouze v kompetenci redakční rady. Dále mě informoval, že se rada města seznámila s vyjádřením předsedy redakční rady pana Pulkrábka a s jeho stanoviskem k nezveřejnění článku souhlasí. A to vše před zasedáním redakční rady.

 

     Článek v novém čísle Vimperských novin opět zveřejněn nebyl, do dnešního dne jsem nedostal od šéfredaktora ani redakční rady na reklamaci a vznesené připomínky odpověď. Není se co divit, ono totiž ve svobodné společnosti nejde věrohodně obhájit a zdůvodnit tyto účelové zásahy do svobody vyjadřování.

     Mám tomu rozumět tak, že pro město Vimperk nejsou v současnosti dotační prostředky na podporu sportu ze státního a krajského rozpočtu vítaným zdrojem příjmů a je potřeba jejich příjemce umlčet i za cenu ztráty tiskové svobody?

 

     V této souvislosti stojí za pozornost slova starosty našeho města Pavla Dvořáka,dvorak který před nedávnými volbami do krajského zastupitelstva na kandidátce JIHOČEŠI 2012 viděl jako hlavní problém Jihočeského kraje malou podporu mládežnického sportu a složitost grantů. Pan starosta se tento problém snaží řešit dosti zvláštním způsobem. Místo toho, aby podpořil nejúspěšnější vimperský sportovní klub v oblasti získávání jihočeských grantů a nejúspěšnější klub v hodnocení sportovců okresu Prachatice, nebojí se podporovat cenzurování informací o jeho činnosti. Jeho jednání bohužel nepřispívá k dobrým sousedským vztahům v našem městě.

 

     Úspěšná činnost našeho klubu ve městě a na sportovním gymnáziu nezapadá do zákulisních dohod, které uzavřelo mezi sebou v loňském roce nové vedení města. Náš sportovní klub je opakovaně zatahován do politických půtek místních chameleonů, kteří se v jeden okamžik neváhají vzájemně udávat a vzápětí bratrsky objímat. Jakékoli pozitivní informace o lyžování a biatlonu ve městě je proto třeba vládnoucí klikou hned v zárodku potlačit a umlčet, aby se o něm dovědělo co nejméně občanů. Je mi velmi líto, že musíme opakovaně obhajovat svoji apolitickou činnost ve městě.

 

     Mezi ty pozitivní informace z šumavského lyžování v poslední době patří to, že v sedmičlenné reprezentaci ČR mužů v běhu na lyžích jsou tři odchovanci vimperského sportovního gymnázia (Miroslav Rypl, Luděk Šeller a Tomáš Kalivoda), v juniorském reprezentačním výběru děvčat jsou dvě studentky SG (Barbora Havlíčková a Adéla Nováková) a další student SG Vimperk Ondřej Mánek je v juniorské biatlonové reprezentaci.

 

A na závěr si prosím přečtěte, co se ve Vimperských novinách nedočíst nesmíte.

 

     Granty na podporu sportu ve Ski klubu Šumava Vimperk Jihočeský kraj každoročně vypisuje mimo jiné i dotační programy na podporu sportovní činnosti dětí a mládeže, na reprezentaci Jihočeského kraje a na podporu výkonnostního sportu dospělých. Rozděluje v těchto programech bezmála 50 milionů korun. Jedná se celkem o 15 opatření, ve kterých mohou obce, města, sportovní kluby nebo jednotlivci od Jihočeského kraje získat investiční dotační prostředky na opravy sportovišť a jejich zázemí nebo neinvestiční finanční prostředky na činnost.

 

     V letošním roce Ski klub Šumava Vimperk zpracoval a podal 10 žádostí, z nichž 7 bylo úspěšných a jedna žádost je ve stadiu schvalování. Získali jsme tak zatím od Jihočeského kraje celkem 336 000 Kč. Jihočeští krajští zastupitelé pro náš klub schválili v programech Podpora sportu finanční prostředky na nákup univerzálních, celoročně využitelných nákladních “saní”, prostředky na uspořádání 50. ročníku Lyžařského krosu na Hajné Hoře, na účast dětí na mezinárodních lyžařských závodech Int. Skadi Loppet Bodenmais a na uspořádání dětského běhu světlušek na Vodníku. V programu na reprezentaci Jihočeského kraje jsme uspěli s žádostí na podporu 33. ročníku Šumavského skimaratonu a naopak jsme neuspěli s žádostí na účast na mezinárodním MČR v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Dále jsme byli úspěšní v programu Podpora sportovní činnosti dětí a mládeže a v programu Výkonnostní sport dospělých. V posledních pěti letech podal náš klub na Jihočeský kraj celkem 39 programových nebo individuálních žádostí o dotaci na podporu své činnosti. Z toho bylo 32 žádostí úspěšných a do vimperského sportovního prostředí jsme tak získali jenom od Jihočeského kraje 1 371 000 Kč. Další finanční prostředky dlouhodobě plynou do Vimperka díky lyžařům a biatlonistům z našeho klubu ze státního rozpočtu. Je to prostřednictvím dotací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podporu sportovně talentované mládeže ve Sportovním středisku Vimperk, ve Sportovním centru mládeže Šumava a na Sportovním gymnáziu Vimperk.

 

     Náš klub je dlouhodobě úspěšný nejen při získávání finančních prostředků z krajského nebo státního rozpočtu, ale především na závodních tratích. Svědčí o tom účast našich nejlepších závodníků nebo odchovanců našeho klubu na vrcholných mezinárodních závodech – olympijských hrách, mistrovstvích světa nebo světových pohárech. Při vyhlašování nejlepších sportovců okresu Prachatice, které každoročně organizuje Prachatický deník a Česká unie sportu, lyžaři a biatlonisté výborným způsobem reprezentují naše město. V tomto hodnocení se každoročně vyhlašuje 10 nejlepších jednotlivců a 3 nejúspěšnější sportovní kolektivy okresu. Do roku 2014 to bylo v kategoriích do 15 let a nad 15 let, od roku 2015 se vyhlašují nejúspěšnější sportovci a kolektivy pouze ve věkové kategorii nad 15 let věku. V posledních 6 letech bylo takto vyhodnoceno celkem 117 jednotlivců a kolektivů. Z toho 61 ocenění putovalo do Vimperka a 43 do Prachatic, zbývající sportovci byli z Husince, Stach, Netolic a Strunkovic. Z 61 vyhlášených vimperských sportovců bylo 42 lyžařů a biatlonistů ze Ski klubu Šumava. Mezi nejúspěšnější jednotlivce se zařadili Barbora Havlíčková, která v posledních šesti letech mezi vyhlašovanými nechyběla ani jednou, dále Andrea Klementová, Tomáš Kalivoda a bratři Jiří a Ondřej Mánkovi.

 

     Příčin úspěšné činnosti Ski klubu Šumava ve Vimperku je několik. Je to např. dlouholetá historie lyžování a biatlonu ve městě, vzájemná spolupráce klubu se ZŠ TGM a gymnáziem, talentovanost a píle sportovců, schopnost trenérů zaujmout mládež, zapálenost bafuňářů nebo štědrost sponzorů a dotátorů. Tou hlavní potřebou každého sportovce je ale sportoviště. V našem případě je to areál Vodník, který celoročně ke své činnosti využíváme. Díky Vodníku se rozšířila a stabilizovala členská základna mládeže v klubu, zkvalitnila se tréninková i závodní činnost bez dlouhého dojíždění za přírodním sněhem do vyšších poloh Šumavy (kde mnohdy ani není). Bez Vodníku by nikdy náš klub nedosáhl na výše uvedené úspěchy. Vodník je jedním z mála vimperských sportovišť, kam byly státní a krajské instituce ochotny opakovaně posílat městu Vimperk i Ski klubu investiční a provozní finanční prostředky na jeho rozvoj. Díky tomu se na Vodníku za starostky Chumanové v průběhu několika let postavila asfaltová dráha, opravilo sociální zázemí a přístřešek, postavila infrastruktura a nakoupila technika pro zasněžování a úpravu sněhu. Byla by škoda, aby město Vimperk nevyužilo obrovského potenciálu, který nabízí jeho občanům Ski klub Šumava a areál Vodník. Věřím proto, že jeho občané budou nadále podporovat rozvoj lyžování ve Vimperku i rozvoj areálu Vodník.

 

Pavel Hlava

Ski klub Šumava Vimperk  

 

{jcomments off}