“Král lesa” přišel o svoji chloubu, už je bez parohů

Jelen s nejsilnějším parožím na západní straně Šumavy, kterému lesníci říkají ‘Král lesa’, shodil své paroží.  Podobně kvalitní paroží s bohatě tvarovanou a rozložitou korunou, které váží více než sedm kilo, na západní straně Šumavy nikdy neviděli ani ti nejzkušenější místní lesní znalci.

 

{gallery}vimperk/2013/unor/parohy/{/gallery}

 

Byl to pravděpodobně první z jelenů na území Národního parku Šumava, který se letos zbavil své okrasy. Většina jelenů svou největší chloubu shazuje na přelomu února a března. „Zpravidla shazují jako první své paroží ti nejstarší jeleni, pak se přidávají ti mladší. Existují ale i výjimky a tou byl vždy tento jelen. Ten své paroží vždy shazuje jako vůbec první,” říká Adam Jirsa který má péči o jelenovitou zvěř na území Národního parku Šumava na starosti.

 

O své parohy přišel rekordní jelen v přezimovací obůrce Beranky u Srní, kde přečkává nepříznivé zimní období. Vidět ‘Krále lesa’ ho mohou i turisté, neboť správa parku zde zřídilla pozorovací srub. “Parohy jsou typickým znakem samce jelena lesního. Každý rok na konci zimy je shazuje. Na jaře jim začnou růst nové. Parohy jsou tvořeny kostí, která může denně vyrůst v průměru o 2,5 cm. U dospělých samců se na parohách navíc objevují jakési výrůstky, kterým se odborně říká výsady. Ty s přibývajícím věkem rostou a přibývají,” představuje obyvatele šumavských lesů mluvčí parku Pavel Pechoušek.  Loni byl Král lesa „jen” dvacaterák. Letos má o dvě výsady více a je tedy dvaadvaceterákem. Po ztrátě parohů však přišel rázem o dominantní roli ve stádu. „Ostatní ho přestali respektovat a on se v ten moment stáhnul do ústraní,” vysvětluje Jiří Kec, který turisty do pozorovací obůrky Beranky u Srní provází.

 

Přezimovací obůrka na Srní nabízí v těchto dnech ideální příležitost pro pozorování jelení zvěře. Šumava je několik týdnů zasypaná sněhem, lesní zvěř, aby neokusovala vysázené stromky, dostává potravu v přezimovacích obůrkách. Pozorovat jeleny tu mohou zájemci od začátku ledna každé úterý, čtvrtek a sobotu od 12.00 do 15.30 hodin a zájem veřejnosti je obrovský. V termínech vypsaných do konce března zbývají poslední volná místa. Zájemci se mohou objednat na emailu jiri.kec@npsumava.cz nebo během pracovní doby na telefonu – 731 530 235. “Do srubu není možné vstupovat se psy a turisté by si měli vzít teplé oblečení, obutí a dalekohled,” upozorňuje Pavel Pechoušek. Od ledna se tu platí symbolické vstupné 20 korun, za to dostanou návštěvníci originální vstupenku s jelenem.

 

 

(jr)

 


foto: Marek Drha a Štěpán RosenKranz, Správa NP Šumava