Otevřený dopis

Město Vimperk

členové rady Města Vimperka

Mgr. Dvořák, p. Sýs, Ing. Bednarčík, MVDr. Janásková, p. Kutil

Steinbrenerova 6,

Vimperk 385 01

 

Otevřený dopis

 

Vážení členové rady města Vimperka,

 

     na minulém zasedání rady města, které se konalo dne 12. února 2018, bylo na základě školského zákona řešeno prodloužení mandátu ředitelů Ireny Helmové – ředitelky mateřské školy a Mgr. Dagmar Rückerové – ředitelky základní školy. V připravených podkladech pro jednání rady od Mgr. Zdenka Kuncla – vedoucího odboru školství, kultury a cestovního ruchu, které měli k dispozici členové rady města, bylo v závěru jasně napsáno, že odborník (na které se v komentářích na Facebooku p. Kutil odkazuje) Mgr. Kuncl nedoporučuje vyhlášení konkurzu na ředitele Irenu Helmovou a Mgr. Dagmar Rückerovou. Dovolím si citovat z materiálů:

 

„Odbor školství, kultury a cestovního ruchu doporučuje zřizovateli, aby se přiklonil k variantě usnesení č. 1 a č. 2, tedy nevyhlásit konkurs na obě školy, a aby dosavadním ředitelkám, kterým končí šestileté období k 31.07.2018 bylo po 30.04.2018 vydáno potvrzení s náležitostmi jmenovacího dekretu.“

 

     Výsledek hlasování, i přes doporučení odborníka, dopadl přesně opačně. Rada města v usnesení č. 156 a č. 157 rozhodla vyhlásit konkurz na místa ředitelů škol.

 

     My a další občané města Vimperka tento krok čteme jako velmi nestandardní záležitost, vzhledem k tomu, že Mgr. Rückerová je dlouholetou zastupitelkou města, která mnohdy hlasuje proti stávajícímu vedení radnice. Doufáme, že tímto způsobem není uměle vytvořen tlak na její osobu, aby se vyjadřovala a hlasovala v souladu s názory vedení radnice. Velmi nestandardní je i to, že před hlasováním k usnesením č. 156 a 157 nikdo z vedení města, formálně ani neformálně, nehovořil s ředitelkami a neprobral s nimi varianty jejich pokračování ve funkcích nebo jejich ukončení působení v pozicích ředitele škol.

 

     Důvody, proč si myslíme, že by mělo být zrušeno vyhlášení konkurzu a mandát ředitelek by měl být bezodkladně prodloužen:

 

– Irena Helmová a Mgr. Dagmar Rückerová jsou velmi pracovité, erudované ředitelky s dlouholetými zkušenostmi. Tento krok povede k destabilizaci výukového systému na našich školách. Zanedlouho budou probíhat zápisy do škol a rodiče budou vnímat nejasný statut ředitele velmi špatně.

– Stále hovoříme o tom, že ubývají kvalitní lidé ve Vimperku. Tímto krokem se můžeme zbavit lidí, pro které je pozice ředitele nejen pracovní náplní, ale hlavně srdeční záležitostí, do které dávají vše.

– Školská inspekce nikdy neshledala problémy s těmito ředitelkami, proč tedy vyhlašujeme konkurz na jejich místa. Proč opět nedáme na názor odborníků.

– Vimperk je úspěšně prezentován díky mimoškolské činnosti Mgr. Rückerové v mažoretkovém sportu. Několikrát se v našem města díky této činnosti uskutečnilo mistrovství ČR. Mimoškolní činnost na těchto školách je bohatě rozvinuta.

– Existuje velké riziko, že se do výběrového řízení nepřihlásí současní ředitelé. Jak zaručíme kvalitu vedení na našich školách?

– Vyhlášení konkurzu je velmi nestandardní krok, který pravděpodobně vyvolá nedůvěru veřejnosti ve správné fungování škol a vrhne špatné světlo na ředitele těchto škol. Tuto záležitost budeme medializovat na celostátní úrovni.

 

Z těchto výše uvedených důvodů Vás vyzýváme k revokaci usnesení rady města č. 156 a 157, tj. aby byl zrušen konkurz na místa ředitelů škol.

 

Vimperk, dne 18.února 2018

 

Za občany našeho města: J. Cais, M. Paštika, B. Kantor, J.Founě, P. Fouňová, H Sovová, Fr. Sova, M. Marek, R. Marková, V. Caisová, L. Jančar, A. Jančarová, H. Sovová, M. Sečanský a další 

 

MĚSTO VIMPERK

 

mesto vimperk logo

 

 

MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ RADĚ MĚSTA VIMPERK DNE 12.02.2018

 

Funkční období ředitelů škol

 

Rada města bere na vědomí legislativní informace o funkčním období ředitelů základních a mateřských škol, jejichž je město Vimperk zřizovatelem a na základě těchto informací rozhodla v souladu s § 166 zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon):

1) Nevyhlásit konkurs na místo ředitele Základní školy T. G. Masaryka, Vimperk, 1. máje 268, okres Prachatice

2) Nevyhlásit konkurs na místo ředitele Mateřské školy, Vimperk, 1. máje 180, příspěvkové organizace

3) Vyhlásit konkurs na místo ředitele Základní školy T. G. Masaryka, Vimperk, 1. máje 268, okres Prachatice

4) Vyhlásit konkurs na místo ředitele Mateřské školy, Vimperk, 1. máje 180, příspěvkové organizace

 

Předkladatel materiálu

Mgr. Zdeněk Kuncl vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu

Zpracovatel materiálu 

Mgr. Zdeněk Kuncl vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu

datum vypracování 05.02.2018

Zodpovídá za splnění usnesení

Odbor školství, kultury a cestovního ruchu

V případě vydání potvrzení do 31.07.2018

V případě konkursů do 30.4.2018

 

Odbor školství, kultury a cestovního ruchu předkládá radě města informaci o legislativním vymezení funkčního období ředitelů základních a mateřských škol, jejichž je město Vimperk zřizovatelem.

 

Dnem 1. ledna 2012 nabyl účinnosti zákon č. 472/2011 Sb., kterým se změnil zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů. V § 166 bylo pro školy a školská zařízení zřizované MŠMT, krajem, obcí a svazkem obcí, zavedeno pravidlo jmenování ředitelů do pracovního poměru na dobu určitou 6 let („funkční období“). Umožňuje se automatické prodloužení „funkčního období“ o dalších 6 let, nedojde-li v zákonem stanovené lhůtě k vyhlášení konkursu. Konkurs zřizovatel vyhlašuje na základě vlastního uvážení nebo na návrh školské rady nebo na návrh České školní inspekce.

 

Dnem 1. května 2015 nabyl účinnosti zákon č. 82/2015 Sb., kterým se změnil zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů. Touto novelou došlo ke změně termínovaného pracovního poměru na dobu určitou 6 let na pracovní poměr na dobu neurčitou s šestiletým obdobím výkonu funkce na pracovním místě ředitele školy.

 

Pokud bude zřizovatel chtít využít práva vyhlásit konkurs ve smyslu § 166 odst. 3, musí tak učinit v období od 1. února do 30. dubna 2018. Česká školní inspekce nebo školská rada mohou zřizovateli navrhnout vyhlášení konkursu do 31. ledna 2018. V tomto případě by zřizovatel konkurz musel vyhlásit. V případě vimperských škol nepřišel žádný návrh ani od České školní inspekce ani od školské rady.

 

Nyní tedy záleží na zřizovateli, zda vyhlásí v termínu podle § 166 odst. 3 konkurs – konkursy. Vyhlásí-li zřizovatel konkurs, přestává dosavadní ředitel vykonávat práci na vedoucím pracovním místě ředitele k poslednímu dni šestiletého období, tedy k 31.07.2018.

 

Nedojde-li k vyhlášení konkursu, počíná dnem následujícím po konci dosavadního šestiletého období běžet další šestileté období a dosavadní ředitel pokračuje ve své funkci.

 

Toto nevylučuje možnost ředitele odvolat a vyhlásit konkurz i dříve z důvodů stanovených ve školském zákoně nebo povinnost vyhlásit konkurz na návrh školské rady nebo České školní inspekce podaný před skončením tohoto šestiletého období.

 

V případě, že se tedy zřizovatel rozhodne po šestiletém období ředitele vyhlásit konkursní řízení, učiní tak dle § 166 odst. 3 školského zákona. Další postup je dán vyhláškou č. 54/2005 Sb., o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích, ve znění pozdějších předpisů.

Šestileté období ředitelů škol:

Mgr. Dagmar Rückerová – do 31.07.2018

Irena Helmová – do 31.07.2018

Zdeňka Gálová – do 31.07.2020

Mgr. Vladan Pokorný – do 30.06.2022

 

Citace § 166 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon):

 

(3) „V období od začátku šestého měsíce do konce čtvrtého měsíce před uplynutím období 6 let výkonu práce na pracovním místě ředitele školy nebo školského zařízení může zřizovatel vyhlásit na toto pracovní místo konkurs; v takovém případě odvolá ředitele k poslednímu dni šestiletého období. Zřizovatel vyhlásí konkurs a odvolá ředitele vždy, obdrží-li před začátkem lhůty pro vyhlášení konkursu návrh na jeho vyhlášení od České školní inspekce nebo školské rady. Jestliže zřizovatel nevyhlásí konkurs a neodvolá ředitele podle věty první nebo druhé, počíná dnem následujícím po konci dosavadního šestiletého období běžet další šestileté období“.

 

V případě nevyhlášení konkurzu nebude zřizovatel vydávat pokračujícímu řediteli jmenovací dekret, protože zákon v těchto případech nevyžaduje, aby proběhlo jmenování. Je však vhodné, aby zřizovatel vydal řediteli potvrzení o tom, že byly splněny podmínky automatického prodloužení „funkčního období“. Ředitel bude ve své činnosti potřebovat doklad, že skutečně danou funkci zastává. Potvrzení lze vydat, jakmile uplyne zákonná lhůta pro vyhlášení konkursu, tj. v daném případě po 30.04.2018.

 

Odbor školství, kultury a cestovního ruchu doporučuje zřizovateli, aby se přiklonil k variantě usnesení č. 1 a č. 2, tedy nevyhlásit konkurs na obě školy, a aby dosavadním ředitelkám, kterým končí šestileté období k 31.07.2018 bylo po 30.04.2018 vydáno potvrzení s náležitostmi jmenovacího dekretu.

 

{jcomments off}