Jak dál se stavebními pozemky

Jak dál se stavebními pozemky, aby Vimperk rostl

 

     Nečekaná nabídka developera otevřela spící téma, které ale nikdy usnout nemělo. Poměrně intenzivně se teď debatuje o pozemcích pod Hrabicemi. Celá otázka je ale mnohem širší. Nejedná se jen o zájem jednoho developera ale o to, co může město udělat pro lidi. Pro všechny místní lidi.

 

Co je třeba:

     Je nutné, aby měl příležitosti ke stavění nejen developer, ale i všichni místní, kteří tady chtějí stavět, třeba i svépomocí.

     Proto je dobré zveřejnit záměr, abychom se dozvěděli, co můžeme získat, když developerům pozemky pod Hrabicemi nabídneme.

     Vedle toho je ale třeba začít okamžitě pracovat na projektech na ZTV na pozemcích, které jsou blízko Hrabic a jsou určeny k rodinné zástavbě. To znamená, že bychom měli hned zadat tvorbu projektů na ZTV týkající se územní studie U Kalvárie (místo mezi Hřbitovní a Sušickou ulicí).

     Rychle pokračovat v již zadaných projektech na kanalizaci do areálu U Sloupů, Karolíny Světlé, v Pravětíně a v Pasovské. Na daná místa je v současné době ve zpracování projektová dokumentace na kanalizaci, zavedení elektřiny nebo obojí. Jejich dopracování a udělení stavebního povolení otevře městu nebo lidem relativně rychlou cestu, jak pozemky skutečně zasíťovat.

 

A teď to hlavní:

     Je třeba opustit představu, že stavební pozemky jsou infrastruktura, která má hned po prodeji vrátit náklady na své vybudování. Nechceme to po žádné silnici, po rekonstrukci sídliště ani po žádném parkovišti, proč tak tedy přemýšlíme o stavebních pozemcích?

     Peníze se vrátí, když lidé do měst přijdou, zůstanou a zřídí si tam trvalá bydliště. Jejich daně a odvody z DPH na hlavu přispívají do rozpočtu. Je důležité, aby byly nároky lidí na bydlení uspokojovány, protože pro každého z nás je dobré bydlení prvořadou prioritou.

     Ve Vimperku jsou ale tací, kteří odcházejí a stavějí domy v Malenicích, ve Čkyni a jiných okolních vesnicích, protože tam najdou lepší podmínky ke stavění. Když přijdou, dostanou totiž zasíťovaný pozemek za přijatelnou cenu. Byly doby, kdy se pozemky v okolních obcích dokonce dávaly zadarmo. Napadlo vás někdy, že Pěčnov je z velké části osídlený bývalými Vimperáky?

 

Co můžeme dělat:

     Je nutné, aby lidé z Vimperka, kteří stavět chtějí, měli na výběr. Nemohou být ze strany města odmítáni, protože pro ně nemáme zasíťované pozemky.

     Navrhujeme tedy, aby se na Odboru hospodářském a bytovém přihlásil každý, kdo má zájem o zasíťovaný pozemek ve Vimperku za přijatelnou cenu.

 

Když se objeví dostatečně mohutná poptávka, město jistě zareaguje, bude s ním komunikovat a pozemky připraví.

Jak na to? Když budou se zájemci uzavřeny smlouvy o smlouvě budoucí kupní za slušnou cenu, může je město předložit jakémukoli bankovnímu ústavu, a ten jistě rád poskytne překlenovací úvěr na vybudování ZTV. Bylo by fajn, mít ta povolení co nejdříve a začít ZTV budovat.

 

Jde o to využít každou příležitost, která se městu naskytne. A příležitostí jsou nejen poptávky od developerů, ale i od soukromých osob. Je třeba, aby se našlo něco pro každého. Takže dejte městu vědět, že pozemky chcete a zažádejte o ně na odboru HB.

 

 

vpk kalvarie

 

vpk kalvarie2

vpk kalvarie3

 

 

Vimpersko,

Věra Vávra 

 

{jcomments off}