V dětských letech si splnila velký sen

 

Jako jediná členka české výpravy nemá řidičák a nesmí pít alkohol. Běžkyni na lyžích Barboře Havlíčkové bylo totiž v říjnu teprve sedmnáct let. Přesto se jako velký talent dodatečně kvalifikovala na olympiádu do Pchjongčchangu.

 

bara

 

 

„Je vtipný, že jsem si vlastně ještě v dětských letech splnila velký sen. Je to nemožný, furt tomu nemůžu uvěřit,“ usmívala se na v pondělí na pražském letišti, kde se potkala i s partou skokanů na lyžích.

 

„Poprvé v životě nebudu u televize, ale přímo na místě. To je hustý. Jsem na to vážně zvědavá.“

 

Na hlavě si z euforie udělala fialový přeliv, protože má prý ve věcech ráda zmatek. S neobarvenými vlasy by to na olympiádě přeci byla nuda, ne?

 

V rodném Vimperku (a nejen tam) ji kvůli fotce a pár slovům oslovují na ulici neznámí lidé. Stejně tak ostatní běžkaři na tréninku. Havlíčková začíná být v sedmnácti letech veřejně známou osobností.

 

„Vůbec se necítím jako nějaká hvězda, tak nějak si to na zvykám. Ale nevadí mi to. Lidi mi přejí hodně štěstí, třeba kvůli mně i lyžování sledují. Z toho mám fakt radost,“ říká.

 

Ve stopě cepuje Báru trenér Stanislav Frühauf, který před lety vedl i Kateřinu Neumannovou. Právě ona je pro Havlíčkovou velkým vzorem.

 

„S Katkou jsme v kontaktu, pomáhá mi. Radila mi, ať si hlavně v letadle odpočinu a v závodech nasbírám zkušenosti. Ona to měla stejně na své první olympiádě, tak mi ve zkratce řekla, jak to chodí.“

 

Věkem ještě dorostenka triumfovala letos v lednu na republikovém šampionátu dospělých a krátce před olympiádou se zúčastnila ještě juniorského mistrovství světa, kde skončila čtvrtá a pátá. Jen krůček od medaile.

 

Před dvěma lety se v Lilehammeru zúčastnila i Olympijských her mládeže (YOG), kde mimo jiné potkala krasobruslaře Martina Bidaře s Aničkou Duškovou. „Jsme kamarádi. Doufám, že budu mít v Koreji čas jim přijít zafandit. Ráda bych viděla i hokej nebo Ester Ledeckou.“

 

Do letadla směr Korea nasedla sama, rodiče jí budou držet palce u televize. Když se o své nominaci dozvěděla, do očí jí vyhrkly slzy štěstí. „Jenže na oslavu nebyl čas. Navíc si nemůžu dát ani šampus, tak jsem to zapila Coca Colou.“ 

 

 

 

Lyžař na lyžích Miroslav Rypl už ví, jak to chodí u korejských kadeřníků 🙂

 

 

Zdroj: czechteam.info

 {jcomments off}