Svatý Valentýn pro každého

Blíží se svátek sv. Valentýna. Co se nám vybaví, řekne-li se svatý Valentýn, je zřejmě svátek zamilovaných, valentýnky, ale také uměle importovaný svátek, ze kterého v Čechách mají radost především obchodníci. Ať už máme na oslavy sv. Valentýna jakýkoli názor, víme vlastně vůbec, proč a jak tento svátek vznikl?

 

Existuje několik verzí a legend. Jedna z nich hovoří o starověkém římském knězi Valentýnovi, který i přes přísný zákaz vládce Claudia tajně oddával muže, kteří se namísto válčení ve jménu Claudia chtěli věnovat své milované rodině. Valentýn byl odhalen a uvězněn. Mezitímco čekal na svou popravu, setkal se ve vězení se slepou dívkou, kterou obrátil na křesťanství a které zázračně vrátil zrak. Než mu byla sťata hlava, pronesl prý poslední slova: „From Your Valentine” (tedy slova, která se dnes objevují na valentýnkách).

 

Jiné možné vysvětlení je to, že Římané původně věřili v bohyni Juno, na počest které pořádali nejrůznější oslavy a rituály a to právě 14. února. V éře křesťanství pak byla postava bohyně Juno vystřídána kultem sv. Valentýna. Až ve 14. století v období renesance byl natrvalo svátek sv. Valentýna spjat s láskou a oslavou života. Od 18. století se pak vžil zvyk darování ručně vyráběných valentýnek, který se z Anglie postupně rozšířil i do Ameriky.

 

Je tedy k zamyšlení, proč jsme ochotně přijali nejrůznější křesťanské (i jiné) svátky, ale svátek sv. Valentýna nám z nějakého důvodu vadí? Roku 1969 katolická církev vyloučila svátek sv. Valentýna z liturgického kalendáře. 14. únor se stal světskou a komerční záležitostí. Ale to je přeci jen jedna stránka mince.

 

Ať už 14. únor slavíte či ne, je hezké si na své blízké udělat čas. Ano, řeknete mi, to je proklamovaná fráze, stokrát omílaná před Vánocemi, ale na blízké se přece lze čas udělat i jindy, ne jen když mi to předepisuje nějaký svátek. To je samozřejmě pravda. Otázkou je, zda to skutečně dodržujeme. Proto můžeme svátek sv. Valentýna vnímat nejen jako svátek zamilovaných, ale také jako jednu z příležitostí, kdy oslavit lásku a radost ze sounáležitosti se svými milovanými.

 

Jana BERÁNKOVÁ

 

valentyn