Rodinka úspěšně protančila rokem 2017

Jak Rodinka úspěšně protančila rokem 2017

 

     Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Rodinka (SASRD Rodinka) pomáhá rodinám na ORP Prachatice již šestým rokem. Sociální služba je součástí neziskové organizace Portus Prachatice, o. p. s. působící na Prachaticku již 11 let. Za finanční podpory Nadace Terezy Maxové a Jihočeského kraje pomáhala sociální služba rodinám i v roce 2017.

 

     SASRD Rodinka pomáhá, provází a podporuje rodiny s nezletilými dětmi, jež se ocitly v náročné životní situaci, nebo se v ní právě nacházejí. V roce 2017 sociální pracovnice pomáhali celkem 30- ti rodinám s 69 – ti dětmi. Službu také navštívilo několik rodin, kterým bylo poskytnuto pouze bezplatné sociální poradenství bez navázání dlouhodobé spolupráce. ,,Nejčastěji se potkáváme s vícečetnými rodinami, kde je pouze jeden rodič, pracujeme ale i s pěstouny a nastávajícími rodiči.“ sdělila realizátorka služby Bc. Jaroslava Mistrová.

 

,,Rodiny řešily závažné finanční problémy (exekuce, odlužnění aj.), pomáhali jsme hledat vhodné zaměstnání, brigády a bydlení. U několika rodin bylo třeba posílit rodičovské kompetence ve smyslu vhodné výchovy a péče o děti. Proběhlo několik doprovodů na úřady, k soudu a na OSPOD. Sociální pracovnice řešili problematiku domácího násilí. Během roku ukončilo spolupráci se službou několik rodin z důvodu naplnění své zakázky. Mezi největší úspěchy patří vrácení dětí ze zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánek, vyřešení osobního bankrotu a problematika domácího násilí.“ popsala sociální pracovnice Bc. Justýna Wimmerová.

 

     Sociálně aktivizační služba po celý rok aktivně spolupracovala s místním orgánem sociálně právní ochrany dětí. Probíhali týmové porady pracovníků, Rodinka se také zapojila do případové konference konané prachatickým OSPODEm. Klientům Rodinky byly také nabídnuty jiné služby organizace, které je často využili např. Krizové centrum, Rodinné centrum Sluníčko. Děti mohly navštěvovat Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klub I.P.

 

portus mistnost

 

     ,,Po celý rok jsme se vzdělávali v mnoha oblastech, navštívili jsme kurzy a semináře na téma Syndrom zavrženého rodiče, Pomoc obětem trestného činu, Základy Kyberkriminality a mnoho jiného. V rámci projektu Scholy Empirici jsem navštívila s dalšími dvaceti kolegy ze sociální oblasti z různých koutů České republiky vyloučenou lokalitu Spanga – Tensta v hlavním městě Švédska. Cílem pětidenního zahraničního setkání bylo získání nové praxe v práci s mládeží ohroženou sociální exkluzí. Konec roku jsme zakončili dvoudenní kurzem Krizové intervence“ řekla realizátorka zařízení Jaruška

 

     Po celý rok 2017 spolupracovala SASRD Rodinka s Potravinovou bankou Jihočeského kraje. Od Potravinové sbírky získává služba v rámci projektu MPSV pro své klienty bezplatně potraviny a hygienické balíčky. ,,Projekt podporuje osoby a domácnosti ohrožené chudobou a sociálním vyloučením. V rámci projektu byly našim klientům rovněž nabízeny doprovodné aktivity přispívající k sociálnímu začleňování. Rodinám byla poskytnuta i materiální pomoc, kterou sociální služba získala dobročinným darem z řad veřejnosti. Potravinová i materiální pomoc je pro naše klienty velice zásadní. Rodiny se ocitají leckdy v tíživé situaci bez jakýchkoliv financí, aby mohli uspokojit základní životní potřeby svoje ale i svých dětí.“ dodala sociální pracovnice Justýna

 

     V listopadu 2017 se zapojila Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Rodinka do celorepublikové Národní potravinové sbírky, kterou realizovali za pomoci dobrovolníků z řad kolegů z Portus Prachatice ale také za pomoci seniorů z Městské organizace svazu důchodců Prachatice v prachatickém Penny marketu.

 

,,Letošní Národní potravinová sbírka měla veliký úspěch, vybrali jsme celkem 457 kilogramů potravin a hygienických potřeb. Potraviny jsme uložili do našeho skladu a postupně je rozdáváme potřebným rodinám.“ zmínila koordinátorka celé akce Justýna

 

,,Rok 2017 byl pro Rodinku i naše rodiny velice úspěšný. I když pokroky jsou často malé a změny pomalé, nicméně věříme, že největší smysl má naše práce pro děti, které tak mohou zůstat se svými biologickými rodiči. Do nového roku 2018 přejeme mnoho úspěchů všem rodinám.“ dodala sociální pracovnice Jaruška.  

 

 

12

 

Vypracovala: sociální pracovnice a realizátorka SASRD Rodinka Bc. Jaroslava Mistrová

 

{jcomments off}