7

Souboje s nováčky přinesly body

Souboje s nováčky přinesly 6 bodů a čelo tabulky

 

V sobotu 23. září zahájili florbalisté TJ Šumavanu Vimperk novou sezónu. K prvním dvěma utkáním zajížděli obhájci bronzu z uplynulého ročníku Jihočeské ligy mužů do Soběslavi, kde na ně čekali nováčci soutěže FBC Došwich Milevsko A a TJ Sokol Chýnov. Oba zápasy byly zhruba do poloviny utkání herně i výsledkově vyrovnané, pak se ovšem projevila zkušenost a herní vyzrálost vimperských hráčů, kteří splnili roli papírových favoritů a díky lepšímu skóre se minimálně do příštího turnaje usadili na samém čele tabulky.

 

1FBC Došwich Milevsko A – TJ Šumavan Vimperk 4:8 ( 0:0 – 1:3 – 3:5 )

Branky Vpk: Branky Vpk: 18. Homolka (Gabauer), 25. Pešl ml. (Homolka), 26. Myslík, 31. Pešl ml. (Havelka), 32. Křešnička (Myslík), 35. Jungvirt (Pešl ml.), 39. Myslík (Křešnička), 44. Křešnička (Jungvirt)

Vyloučení: 2:0 – Využití: 0:1 – V oslabení: 0:0

Rozhodčí: F. Janda – P. Holeček – Diváků: 21

Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 2:5, 2:7, 3:7, 3:8, 4:8

Sestava: Petr – Pešl st., Myslík, Gabauer – Pešl ml., Havelka, Křešnička, Homolka, Jungvirt

 

Hodnocení prvního utkání sezóny trenérem Petrem Křešničkou:

     První soupeř pro nás byl velkou neznámou. S Milevskem jsme se sice utkali v červnu na Memoriálu Petra Adlera ve Strakonicích, ale k vzhledem k systému turnaje a sestavám, které málokdy korespondují s tím, s čím jdou nakonec týmy do sezóny, se dala těžko předpovídat síla soupeře. Zřejmě i to byl jeden z důvodů, proč se začátek utkání nesl v dost opatrném duchu. V úvodní třetině jsme byli o trochu aktivnější než soupeř, ale nebyli jsme schopni proměnit velké šance, do kterých se postupně dostávali snad všichni naši hráči v poli. Ani soupeř na nás nic nevymyslel, a tak jsme šli k úvodní buly druhé části za stavu 0:0. Jelikož se v málokterém zápase vyvarujeme určitému hernímu výpadku, je pro nás vždy velmi důležité dostat se v utkání do vedení. To se podařilo hned z kraje druhé třetiny, a přesto, že jsme dovolili Milevsku prakticky ihned vyrovnat, jakoby nám první gól rozvázal ruce a prakticky okamžitě jsme začali na hřišti zcela dominovat, což s sebou přineslo další branky v soupeřově síti. Škoda vypuštěného závěru, vítězství mohlo být výraznější, ale to nemění nic na tom, že důležité 3 body jsme získali.

 

TJ Šumavan Vimperk – TJ Sokol Chýnov 9:5 ( 2:3 – 2:1 – 5:1 )

Branky Vpk: Branky Vpk: 6. Pešl ml. (Myslík), 8. Havelka (Křešnička) 26. Homolka (Křešnička), 29. Křešnička, 31. Pešl ml. (Jungvirt), 36. Havelka (Myslík), 37. Havelka (Pešl ml.), 39. Homolka (Gabauer), 42. Pešl ml. (Havelka)

Vyloučení: 1:0 – Využití: 0:0 – V oslabení: 1:0

Rozhodčí: J. Staněk – P. Holeček – Diváků: 10

Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 8:4, 8:5, 9:5

Sestava: Petr – Pešl st., Myslík, Gabauer – Pešl ml., Havelka, Křešnička, Homolka,

 

Jungvirt Hodnocení druhého utkání trenérem Petrem Křešničkou:

     S Chýnovem jsme se na rozdíl od Milevska už v jednom soutěžním zápase potkali, a to loni na poháru, kdy jsme s ním po doslova strašidelném výkonu prohráli 5:7. Hráči Chýnova se tehdy prezentovali velice rychlou a tvrdou hrou, velmi dobrou střelbou a zejména houževnatou obranou, což nám dělalo obrovské potíže. Nedalo se očekávat, že by od hry, která jim hned v jejich první sezóně přinesla postup do Jihočeské ligy mužů, ustoupili. A očekávání se naplňovala od první minuty zápasu. Hráči chýnovského Sokola od samého začátku lítali po hřišti a dohrávali veškeré souboje, s čímž jsme se docela dlouhou dobu sžívali. Prvních 10 minut zápasu jsme sice byli pod tlakem, ale dařilo se nám celkem obstojně neutralizovat soupeřovi výpady do naší obrany a díky rychlým protiútokům jsme se v osmé minutě dokonce dostali do vedení 2:1. Pak ovšem přišel na přelomu první a druhé třetiny náš tradiční několikaminutový výpadek a z našeho vedení byla najednou v polovině utkání dvoubranková ztráta, 2:4. V tuto chvíli jsme byli skutečně dole, několik po sobě jdoucích střídání jsme jen odolávali tlaku soupeře a dopředu nevytvořili prakticky nic. To se zlomilo v poslední pětiminutovce druhé třetiny, kdy nejprve dorazil střelu od mantinelu za záda soupeřova brankáře Martin Homolka a následně brankář Chýnova hrubě podcenil rozehrávku trestného úderu z rohu hřiště. Střela z nulového úhlu mu zapadla za tyčku a rázem bylo vyrovnáno. To s hráči Chýnova evidentně otřáslo, od tohoto momentu se už ani zdaleka nepohybovali po palubovce s takovou vervou a elánem, a spíše se začali soustředit na udržení výsledku. Dá se říct, že hned na začátku třetí části přišlo to, co muselo. Najednou jsme to byli my, kdo diktoval tempo zápasu a podobně jako v prvním utkání jsme herní převahu přetavili i v góly. Čtyřmi brankami v rychlém sledu jsme stav skóre převážili jednoznačně na naši stranu a závěr utkání už jsme si pohlídali. Na zisku dalších 3 bodů již nemohla nic změnit ani jednobranková korekce skóre na každé straně.

 

Výhled do sezóny:

     Šest bodů, skóre +8 a první místo v tabulce je skvělé, ale soutěž je teprve na startu a těžko říct, jaké mohou být naše letošní ambice. Loni jsme jako nováček soutěže chtěli skončit do šestého místa, nakonec z toho byl bronz a to jsme po Novém roce právem pokukovali dokonce po místě prvním. Hráčský kádr ovšem prošel přes léto mnoha změnami, někteří hráči skončili, několik nových se objevilo, ale zásadní problém máme s tím, že zhruba třetina mužstva je v termínech zápasů vázána jinými povinnostmi (práce, souběžně provozovaný jiný sport, trenéřina apod.). Podívám-li se na to optikou toho, že se soutěž oproti loňsku rozrostla o jedno mužstvo a přibyly tak dva zápasy, zároveň se navýšil objem cestování, tak nás rozhodně nečeká snadná sezóna. Navíc fakt, že již k prvnímu turnaji do Soběslavi jsme odcestovali pouze s osmi hráči do pole, také nenahrává k přílišnému optimismu. Loňský předsezónní cíl, umístění do šestého místa, se tak zdá být pro letošek jako vysoká avšak nikoliv nedosažitelná meta. Více o našich ambicích napoví již dva následující turnaje 8.10. v Třešti, kde nastoupíme proti béčku Dačic a českobudějovickým Jokerům, tedy týmům, s nimiž jsme v loňské sezóně uhráli pouhé 4 body z 12 možných. Hned o týden později 15.10. pak hrajeme na „domácí“ palubovce ve Strakonicích s béčkem tamního klubu a týmem Kaplice, který sestoupil z Regionální ligy.

Držte nám palce a budete-li mít chuť a možnost, přijeďte nás podpořit do Strakonic.  

 


{gallery}vimperk/2017/10_rijen/florbal{/gallery}

 

{jcomments off}