Švagr Miloše Zemana: Je to silná osobnost

V předvolební kampani se celostátní média snažila vypátrat co nejvíce informací o životě budoucích první dam naší republiky. U té, která se jí nakonec stala, se jim to moc nedařilo, Ivana Zemanová (za svobodna Bednarčíková) moc s novináři nekomunikuje. Její starší bratr, tedy prezidentův švagr, Petr Bednarčík byl pro šumavu.eu sdílnější.

 

 

Protože Miloš Zeman a Petr Bednarčík nejsou pokrevní příbuzní, nemůžeme říci, že jablko nepadlo daleko od stromu, přesto mají pár věcí společných. Kromě toho, že jsou oba inženýři, tak i Petr Bednarčík  se věnuje politice, byť “jen” komunální. Jak jistě obyvatelé Vimperka ví, Petr Bednarčík je členem městského zastupitelstva, do kterého byl zvolen jako lídr kandidátky České strany sociálně demokratické. Za ČSSD kandidoval rovněž na podzim do krajských voleb, ale ze 42. místa neuspěl.  Od listopadu je nově členem městské rady, kam byl zvolen za odstoupivšího Luboše Drenčeniho.

 

 

milos zeman (18)

Petr Bednarčík (vpravo) s Milošem Zemanem ne jeho besedě ve Vimperku v srpnu 2012

 

 

Jak často jste se svojí sestrou a švagrem v kontaktu? Jezdí nový prezident do Vimperka nebo coby známý běžkař na Šumavu?

 

S oběma, tedy se svou sestrou i jejím manželem jsem samozřejmě v kontaktu, jak jste se mohli sami přesvědčit koncem srpna loňského roku, kdy Miloš Zeman osobně navštívil Vimperk. Sešli jsme se zde nejen spolu, ale i občanům Vimperka a jeho okolí bylo umožněno pohovořit si s tehdy prezidentským kandidátem u skleničky dobrého moldavského vína v hotelu Zlatá Hvězda. Mohu všechny ubezpečit, že nyní zvolený prezident má Šumavu rád a o dění, zejména v národním parku, se upřímně zajímá.

 

 

Diskutujete spolu o politice, třeba o místních problémech, i vzhledem k tomu, že jste zastupitel a radní Vimperka?

 

 

Samozřejmě, neznám nikoho, kdo by se v diskuzi, i přátelské, nestočil k politickým tématům. Rád si vyslechnu názor zkušeného politika.

 

 

Inspirují Vás jeho názory?

 

 

Rozhovor s ním je vždy inspirující.

 

 

milos zeman (11)

Miloš Zeman coby ještě jako prezidentský kandidát na besedě ve Vimperku

 

 

Bude Miloš Zeman dobrým prezidentem? Jaké jsou podle Vás jeho největší klady a zápory?

 

 

Všichni občané se mohli v minulosti přesvědčit, že je Miloš Zeman silná osobnost. Jeho klady i zápory, mnohdy smyšlené, byly ve sdělovacích prostředcích mnohokrát propírané a nebudu se k nim tedy nijak vyjadřovat. Hodnocení nechť si laskavý čtenář učiní sám.

 

 

Celostátní média spekulovala, jestli je Vaše sestra připravena na roli první dámy.

 

 

Má-li někdo obavy z připravenosti manželky Miloše Zemana k plnění funkce manželky prezidenta, ať si vyhodnotí její působení ve funkci manželky předsedy parlamentu a manželky předsedy vlády. Těchto šest let byla dobrá odborná průprava pro nový post. Přiznávám, že psychická zátěž v našich malých českých poměrech, jak ukázala i prezidentská kampaň, bude neskonale vyšší.

 

 

Volba prezidenta se uskutečnila poprvé přímou volbou. Co jste říkal předvolební kampani? Uvažuje se rovněž o přímé volbě starostů. Nemáte jako zastupitel a radní obavu, že dojde k pomluvám a podobným praktikám?

 

 

Prezidentská kampaň v posledních dnech značně zhrubla a pokřivila zrcadlo obou prezidentských kandidátů. Kampaň se vyhrotila navzdory ujišťování obou prezidentských kandidátů. Bylo to především, podle mého názoru, vlivem pracovníků sdělovacích prostředků,kteří vedeni snahou o zvýšení sledovanosti svých pořadů, vyvolávali hysterii. Sledujeme-li prezidentská klání v jiných zemích, kde je tato přímá volba prezidenta běžná, setkáváme se zde s podobnou situací.

Pomluvám a osočování se ani při přímé volbě starostů nevyhneme.

 

 

Chcete něco vzkázat čtenářům šumavy.eu?

 

 

Jako volič Miloše Zemana si dovoluji poděkovat všem, kteří se dostavili k volbám prezidenta republiky, a zvláště pak poděkovat všem, kteří mu odevzdali svůj hlas.

 

 

 

Josef Rychtář

 

 

foto: Stanislav Falář