Letošní ‘jednadvacítka’ nezklamala

Již po jednadvacáté pořádala ve dnech 12. a 13. dubna Vyšší odborná škola ve Volyni dnes už mezi odbornou veřejností vyhlášený a všemi očekávaný seminář Dřevostavby. Jako každý rok se i letos mohl pyšnit účastí významných hostů, pozvání přijal Christian Miller, obchodní rada Velvyslanectví Rakouska, Mikko Viljakainen, předseda Nadace zpracovatelů dřeva ve Finsku, Eduard Muřický, náměstek ministra obchodu a průmyslu, Andrej Jankech, prorektor Technické univerzity Zvolen, Marek Turčáni, děkan lesnické a dřevařské fakulty ČZU Praha, Radomír Klvač, děkan lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, a mnoho dalších.

 

DSC 0394

 

Během dvou dnů bylo odpřednášeno 38 příspěvků a ve školních dílnách se prezentovalo přes 50 firem.

Novinkou letošního semináře byly dva workshopy, neboť, jak řekl ředitel školy Jiří Homolka při slavnostním zahájení semináře, „každý ročník se snažíme zpestřit něčím novým tak, abychom zaujali laickou i odbornou veřejnost.“

 

DSC 0638

 

DREV2017 CT 020

 

 

 

Probíhaly souběžně s hlavním programem v kongresovém centru školy. Zvědavost budil středeční pod názvem Gulliver – dřevěná vzducholoď nad centrem DOX. Kdo ho navštívil, opravdu nelitoval, neboť měl jedinečnou příležitost vidět všechny členy základního tvůrčího týmu pohromadě (sami pánové se nechali slyšet, že je to zřejmě poprvé a naposled), tedy vizionáře a investora Leoše Válku, realizátora myšlenky do architektonické podoby Martina Rajniše, Davida Kubíka, který projekt zhmotnil pomocí vizualizace ve 3D, a Zbyňka Šrůtka, technologa a konstruktéra, který vdechl dílu život a to i doslova jako jeden z týmu provádějícího montáž konstrukce. A právě Zbyněk Šrůtek, mimo jiné externista VOŠ Volyně, vedl přednášku. Popsal cestu od nápadu k realizaci, zaměřil se podrobně na konstrukční řešení a vyzdvihl, na co jsou tvůrci obzvláště pyšní, že všechny použité materiály a prvky byly „made in Czech“. V rámci závěrečné diskuze se účastníci ještě dozvěděli, že prostor v Gulliverovi je zasvěcen literatuře a je a bude využíván především jako místo autorského čtení, že vzbuzuje silné emoce a že se i díky němu zvýšila návštěvnost celého centra.

 

 

aimage005

 

aimage008

 

 

Čtvrteční workshop tradičního účastníka semináře, Výzkumného centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze, se zabýval prostupem vlhkosti obvodovým pláštěm dřevostaveb. I on si našel své příznivce.

Na závěr ještě jednou citace pana ředitele Homolky, tentokrát ze závěru jeho projevu. „Asi všichni známe karetní hru, kde má číslo 21 magickou hodnotu a umožňuje při správné kombinaci karet výhru. I já bych si moc přál, aby měl seminář podobný efekt, jako když máte v ruce desítku a eso nebo esa dvě.“ Pan ředitel může být, podle názoru účastníků, spokojen a jsou zvědaví, jaká esa vytáhne z rukávu příští rok.

Ivana Jandová

 

 

{gallery}susice/2017/05_kveten/sps_volyne/{/gallery}