Krása a vůně jarních květin

Kavárnu Ve Skále ovládla krása a vůně jarních květin 

 

01

 

Floristy Slávka Rabušice a Denisu Maloňovou netřeba dlouze představovat. Jejich tvorbu potkáte na některém z českých nebo moravských zámků a hradů už několikátou sezónu. Svými květinovými vazbami inspirovanými historickými interiéry propojují dnešní dobu s minulostí.

 

Do Vimperka do kavárny Ve Skále si odskočili z třeboňského zámku, kde právě připravují květinovou výzdobu v duchu renesance. Na hlavní roli společnice renesančních květin tam čeká amarylis, exotická kráska původem z jižní Ameriky.

 

Amarylis si přivezli floristé i do Vimperka – společně s mnoha dalšími květinami (růžemi, tulipány, pryskyřníky, hyacinty, sasankami, opučemi, známějšími jako waxflower, lat. Chamelaucium, petrklíči, karafiáty, hvozdíky, hledíky, ale i prostým borůvčím). Některé rostliny vyrostly u nás, některé na Slovensku, některé v Itálii nebo v Holandsku.

 

Před očima návštěvníků se pak v průběhu dvou hodin proměnily v nádherné květinové vazby. Celkem osm různých pojetí oslav jara. Je libo rozproudit zimou ztuhlé smysly rozpustilou jarní paletou? Nebo dáváte přednost elegantní, ale mírně ztřeštěné krasavici? A co třeba svatební kytice pro jarní termíny?

 

02

Paní Jitka Kováříková vítá návštěvníky a hlavní aktéry setkání s jarními květinami – floristy Denisu Maloňovou….

 

03

…..a Slávka Rabušice, který se hned ujímá slova i nástrojů.

 

04

Bez čeho se neobejde florista? Bez oblíbené vázy, kterou s sebou vozí na floristické show – je velmi těžká a je vhodná pro květinové vazby ve stylu secese a art deco.

 

05

Výbornou pomůckou je i floristická aranžovací hmota OASIS. Hmota se nesmí potápět silou, musí sama klesnout ke dnu. V opačném případě by jemná hmota nebyla zcela nasáklá vodou, zůstal by v ní vzduch a květiny, ač ve váze plné vody, by trpěly žízní a předčasně by uvadly.

06

…. a ovšemže bez květin. Těch tu bylo nepočítaně a svou vůní soupeřily s neméně omamnou vůní čerstvě uvařené kávy.

07

Růže, ach ano, růže! Bez té by byl floristův svět velmi ochuzený. Milovala ji císařovna Josefína, milují ji i dnešní floristé. Je vděčnou květinou pro každou příležitost.

 

Vazba do spirály a vazba formálně lineární.

08

 

Vazba do spirály – růže, tulipány, opuč – waxflower a borůvčí.

09

Elegantní, formálně lineární vazba – a oblíbený zlatý řez. Nejdůležitější je umět včas skončit, říká Slávek Rabušic. Důležité je napětí, dynamičnost a – rovnováha. Kytice by měla být pohledově zajímavá ze všech stran.

 

10

Základ budoucí rozpustilé jarní vazby.

 

11

 

12

Magie, kouzla a čáry? Někdy to tak vypadá.

 

13

14

Denisa zastává názor, že umělé květiny se při správné kombinaci s přírodními materiály mohou stát příjemnou ozdobou domova. Zato při zmínce o umělém dobarvování květin potravinářskými barvivy moc slitování nemá.

 

15

Bude jim to spolu slušet? Bude.

16

Amarylis je krásná květina, ale náročná na vazbu. Její stonek se musí speciálně upravovat drátky, aby nepopraskal.

 

17

Mezitím Denisa dokončila další jarní dekoraci, vhodnou třeba na velikonoční stůl.

 

18

Pomoc z publika….

 

19

…. a už může další kytice kolovat mezi návštěvníky.

 

20

Mezitím Denisa tvoří další kytici, tentokráte svatební.

21

Bude v něžné barevnosti modro-bílé a v nevěstami oblíbeném kulatém tvaru.

 

22

Příprava květin pro další vazbu, oblíbenou např. v Holandsku a Švýcarsku – trochu připomíná naše kytice z lučních květin. Příprava obvykle zabírá, podle slov Slávka Rabušice, minimálně 70% z celkového času.

 

23

 

24

Kytice jsou dnes luxusním zbožím a zahradníci i floristé hledají způsoby, jak květinám život prodloužit. Růže je zapotřebí podélně seříznout, aby se obnažilo pletivo a voda mohla k rostlině volně proudit.

 

 

25

Závěr setkání patří ukázkám z dřívějších realizací květinových výzdob památkových objektů.

26

A jako bonus krátká ukázka nového trendu v květinové výzdobě interiérů – mechové stěny.

 

V kavárně Ve Skále vaří nejen skvělou kávu a pečou výtečné arménské zákusky, v kavárně Ve Skále se starají také o potravu pro vaše oči i duši. Doufejme, že základní kámen nové tradici ve Vimperku byl položen. Veliké díky za krásnou atmosféru a nezapomenutelné zážitky!

 

27

 

 

Květinové vazby obou floristů budou zdobit i tuto sezónu také zámek Kratochvíle. Na fotografii je ukázka vazby z roku 2014, věnovaná především královně květin – růži.

Již od 9. dubna můžete navštívit výstavu Amarylis ve společnosti květin renesance a poklady italské keramiky na zámku v Třeboni.

 

5. dubna 2017, Vimperk

Text a foto. Jitka Kotrbová

 

{jcomments off}