Víkendová Kašperská 30

Kašperská 30 volně 21.leden

 

Slunečné počasí, teploty těsně pod bodem mrazu a půl metru sněhu přivítalo běžkaře na Šumavě. Kašperská 30 je druhou zastávkou seriálu ČEZ SkiTour, kde se v sobotu závodilo na 30 kilometrů volnou technikou. Mezi muži byl nejrychlejší Jirka Mánek. Mezi ženami zvítězila Zuzana Kocumová.

 

01

 

 

 „Byl to můj nejdelší závod v životě. Ze začátku jsem si dával pozor, ale posledních 10 kilometrů už jsem na nikoho nečekal“ řekl k závodu vítězný Jirka Mánek. „Je to mé první vítězství, navíc na domácí trase,“ radoval se vítěz, reprezentující Fisher Ski klub Šumava Vimperk. Druhý skončil Jan Mašek a třetí Petr Koudelka.

 

 

Mánek byl v konkurenci, která se na Churáňov sjela, překvapivým vítězem. Do cíle dorazila dříve šestice jiných závodníků, kteří si však po vlastní chybě zkrátili trať o 3 kilometry. Pořadatelé se tyto závodníky rozhodli namísto diskvalifikace penalizovat trestem přičtení 30 minut k absolvovanému času, aby nepřišli o možnost bodovat ve Velké SkiTour za víkendové závody. Za Kašperskou 30 je totiž nutné pro body do Velké SkiTour absolvovat sobotní volný a nedělní klasický závod na 30 km.

02

 

 

 

„Jelo se mi skvěle, měla jsem výborné lyže. Byla jsem překvapená jak krásná trať zde na Šumavě je,“ popisovala vítězka závodu Zuzana Kocumová ze Silvini Madshus teamu. O dvě minuty později dojela do cíle Kateřina Mondlová reprezentující Fisher Ski klub Šumava Vimperk. Pro třetí místo si doběhla Kamila Bořutová.

 

 

Součástí sobotního programu byla i Mini Kašperská 30. Po rozcvičce pod taktovkou Martina Koukala v Hervis Nordic fun parku děti závodily na tratích od 500 metrů do 2,5 kilometrů.

 

 

 

„Vítězství bylo snadné. Byl to dobrý závod“ radovala se z vítězství Jana Randáková v nejmladší kategorii Mini Kašperské. 

 

 Vice fotografii ze závodů najdete: zde 

 

 

 

Kašperská 30 klasicky 22. leden

 

Kašperská 30 si pro bez mála šest stovek závodníků přichystala náročné trasy Národním parkem Šumava. Nedělní klasickou třicítku ovládli Jakub Pšenička a druhé vítězství si během víkendové Kašperské 30 připsala Zuzana Kocumová.

 

 „Včera se mi závod nepovedl, zvolil jsme špatnou mázu, a pak jsem zabloudil, takže jsem za dnešní vítězství opravdu rád,“ řekl k závodu vítězný Jakub Pšenička. „Tratě byly dnes dobře upraveny, zvolil jsem lepší lyže i parafín, takže spokojenost,“ dodal vítěz závodu. Druhý doběhl Radek Šretr a třetí Daniel Máka.

 

Další vítězství si v neděli připsala Zuzana Kocumová, která opanovala i sobotní závod volnou technikou. V sobotu se nevyhnula pádu, při kterém si poranila palec a nedělí závod tak absolvovala se značným handikapem. „Po sobotním pádu jsem se obávala, zda vůbec nastoupím, ale při závodě člověk přemýšlí a cítí se jinak,“ řekla vítězka závodu Zuzana Kocumová. “Užívala jsem si ty krásné táhlé šumavské kopce, jsou tady moc hezké lyžařské tratě,” pochvalovala si Zuzana. Druhá skončila Kamila Bořutová a třetí Lenka Zelenková.

 

Na zkrácené desetikilometrové trase byli nejrychlejší Ondřej Holoubek a Kateřina Mondlová z Fisher Ski klubu Šumava Vimperk.

 

Fotogalerie z nedělního závodu je: zde 

 

Pavlína Běhounková

{jcomments off}