Jak jsme krváceli

Jak jsme krváceli v minulém roce…

 

     …nikoli pro peníze, ale pro dobrou věc. Jihočeský kraj patří v dárcovství krve k nejstabilnějším krajům naší republiky. Díky finanční podpoře Jihočeského kraje, Ministerstva zdravotnictví a obcí Prachatice, Vimperk, Netolice a Lhenice se dárcovství daří také v našem okrese. V roce 2016 jsme pro dárce vypravili 16 svozových autobusů ze sedmi míst Prachaticka a celkem naši dárci darovali 1082x, to znamená asi 432 litrů krve a krevní plazmy, která zachraňuje životy nemocných…

 

     Dárcovství krve jsme představili na dvou výstavách, v knihovně Městyse Strunkovice nad Blanicí a na Městském úřadě v Netolicích.

 

     Zjara probíhalo Krvebraní – od února do května měli nově registrovaní dárci krve možnost vyplnit anketní lístek a zúčastnit se slosování o ceny během Majálesu. Z Prachaticka se do registru dárců letos přidalo 34 nových prvodárců. Prvodárci se do Krvebraní budou moci zapojit i letos.

 

     V červnu jsme Světový den dárcovství krve oslavili divadelním představením Sněhurka ve spolupráci s DDM Prachatice.

 3

      Podzimní koncert pro dárce krve proběhl v Českých Budějovicích, kde vystoupila dámská folková skupina „Lakomá Barka“. I pro letošní rok chystá českobudějovický oblastní spolek pro dárce krve z celého kraje jedinečný kulturní zážitek.

 

     Český červený kříž ocenil také vícenásobné dárce krve – plaketu prof. MUDr. Jana Janského za 10, 20 a 40 odběrů krve převzalo od prachatického oblastního spolku celkem 54 dárců, tři dárci převzali Zlatý kříž 3.třídy za 80 odběrů krve.

 

     Den otevřených dveří věnovaný dárcovství krve proběhl v prosinci a věnovali jsme jej informacím o chystaných akcích pro dárce.

 

 

I v tomto roce vypravujeme svozové autobusy pro dárce krve zdarma – ten nejbližší vyjede 17.1. v 7:00 z Volar, 24.1. ze Lhenic a Netolic a 31.1. z Prachatic.

 

6
 

 

 Zuzana Pelikánová, Oblastní spolek ČČK Prachatice

 

{gallery}vimperk/2017/01_leden/jakjsmekrvaceli{/gallery}

{jcomments off}