Prezidentská volba začíná

Zatím jen dva prezidenty měla Česká republika. Oba Václavové, Havel i Klaus, vykonávali svůj úřad maximální možnou dobu, tedy deset let. V pátek 11. ledna začne volba jejich nástupce. Historicky poprvé se tak stane nikoliv nepřímo po parlamentní linii, ale přímou volbou občany.

 

 

 

Z celkových dvaceti kandidátních listin jich ministerstvo vnitra odmítlo 12 – buďto nevyhověly formálním náležitostem, nebo k nim nebylo dodáno potřebných 50 000 podpisů. Z těchto dvanácti odmítnutých se jich 9 obrátilo se stížností  na  Nejvyšší správní soud, který rozhodl ve prospěch Jany Bobošíkové o její dodatečné registraci mezi uchazeče o prezidenstský post; v ostatních případech návrhy na změny rozhodnutí zamítl. Zůstalo tedy 9 zaregistrovaných kandidátů – Zuzana Roithová, Jan Fischer, Jana Bobošíková, Táňa Fischerová, Přemysl Sobotka, Miloš Zeman, Vladimír Franz, Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg.

 

 


První kolo voleb se koná v pátek 11.1. a v sobotu 12.1. Volební místnosti se v pátek otevřou, podobně jako u parlamentních či komunálních voleb, ve 14:00 a uzavřou ve 22 hodin. V sobotu mají možnost ovlivnit svým hlasem jméno nového prezidenta vhozením kandidátky do volební urny od osmi hodin do čtrnácti hodin. 

 

 

V případě, že by jeden z devíti kandidátů obdržel nadpoloviční většinu hlasů, stal by se prezidentem. Pravděpodobnější variantou je, že o čtrnáct dní později se uskuteční druhé kolo voleb, kam postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

 

 

My vám již v sobotu přineseme informaci o tom, jak dopadly volby v Prachaticích, koho prachatičtí občané preferovali.

 

 

(red)