Obleva skončila, bude mrznout

Obleva na Šumavě pokračovala, sníh postupně odtával. Do nadmořské výšky zhruba 1050 metrů ležela do středy 9. ledna již jen nesouvislá sněhová pokrývka. Většina srážek spadla v uplynulém týdnu na Šumavě ve formě deště, jen přechodně sněžilo a nově napadlý sníh přes vysoké denní teploty roztál. Teploty se ani v horských polohách nedostávaly většinou pod bod mrazu. Obleva trvala na Šumavě od 23. prosince až do 9. ledna, dvakrát během tohoto období došlo k výraznějšímu zvednutí hladin toků, které odvádí vodu z horských poloh.

 

Ze středy na čtvrtek (10.1.) přešla přes Šumavu studená fronta, za níž se mírně ochladilo a teploty spadly v horských polohách pod nulu, dešťové srážky přešly ve sněhové. Napadlo ale jen nepatrné množství sněhu nad 750 metry nad mořem. Čtvrteční obloha zůstala zatažená s ojedinělými sněhovými přeháňkami a teplotami kolem +4°C v podhůří Šumavy, v horských polohách zůstal celodenní mráz s teplotami kolem -2°C. Noc na pátek bude oblačná až zatažená s teplotami kolem -3°C a sněhovými přeháňkami. Slabé sněžení bude pokračovat i během pátečního dopoledne, postupně budou srážky ustávat a obloha se protrhá až na polojasno. Teploty již nevystoupí nad bod mrazu, budou kolem -2°C. Ze čtvrtka na pátek hrozí vlivem poklesu teplot vznik nebezpečného náledí.

V sobotu i v neděli bude polojasno až oblačno, noční teploty kolem -8°C, v mrazových kotlinách ojediněle i pod -18°C, denní teploty kolem -4°C.  Sněhové přeháňky se vyskytnou v neděli.

I počátkem příštího týdne bude pokračovat příliv studeného vzduchu, během pondělí se přidá sněžení. Teploty budou v noci klesat k -9°C, denní se udrží kolem -3°C.

V následujících dnech by měl sníh napadnout ve všech šumavských polohách, nebude to však zřejmě více jak 5 cm. Podmínky budou příznivé pro umělé zasněžování, lyžařské areály jistě spustí sněžná děla na plný výkon, aby si vytvořili dostatečnou zásobu sněhu pro případnou další oblevu. Běžecké trasy budou o víkendu většinou nesjízdné, vyjímkou budou hřebenové oblasti, kde leží dostatek sněhu.

 

(ir)

 

Fotografie z 10. ledna mezi Chlumem a Pěknou na Volarsku:

{gallery}volary/2013/01/volarsko_01_10{/gallery}