Červený kříž: ,,šedý vlk”

„Šedý vlk“ a Červený kříž se i nadále věnují vzdělávání seniorů

 

     Český červený kříž Prachatice realizuje od roku 2011 projekt Kontaktní místo pro seniory U Šedého vlka. Nabízí tak seniorům jak vzdělávací akce, tak informace i pravidelný prostor pro individuální konzultace osobních problémů, který lze využít každou středu od 8 do 16 hodin.

Hned dvě vzdělávací akce proběhly v říjnu, zaměřili jsme se jak na humanitární práci ve světě, tak i na první pomoc.

mhp senioři 2016 042

   

 Současným událostem z pohledu mezinárodního humanitárního práva a humanitární pomoci byla věnována přednáška, která proběhla v pondělí 24. října v Klubu důchodců Pod Hradbami. Zemětřesení v Tanzanii, válka v Sýrii, povodně v Koreji… Lektorka Červeného kříže přiblížila několik současných událostí, které známe z médií, také z jiného pohledu – z pohledu humanitárního práva. Zároveň upozornila i na události, které se v médiích neobjevily, na podobu humanitární pomoci ve světě a význam národních společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

 

      Ve čtvrtek 27. října pak následovala první pomoc, přednášku jsme uspořádali ve spolupráci s Územní organizací Svazu diabetiků ČR. Věnovali jsme se zejména novým trendům v první pomoci. Ta se totiž neustále vyvíjí, stejně jako se mění společnost a mnohé postupy se dnes již nevyužívají, neboť bylo prokázáno, že nejsou zcela účinné nebo pro laiky nevhodné. S ohledem na to, že mnozí senioři také hlídají vnoučata, nevynechali jsme ani život ohrožující stavy u dětí a resuscitaci. Všichni účastníci měli také příležitost vyzkoušet si postupy první pomoci na resuscitační loutce.

 mhp senioři 2016 053

mhp senioři 2016 021

Text a foto: Zuzana Pelikánová  

 

{jcomments off}