14

Vánoční koncertování zakončila Česká píseň na Tři krále v Perlesreutu

Již od začátku adventu každoročně navozuje smíšený pěvecký sbor svými vystoupeními pravou vánoční atmosféru. V letošním roce jsme byli poněkud skromnější co do počtu uskutečněných koncertů, neboť vyvrcholením celoroční práce bylo provedení velkých děl Wolfganga Amadea Mozarta a Marca Antoina Charpentiera v říjnu tohoto roku.

 

 

Již 9. 12. jsme absolvovali dva koncerty. První se uskutečnil ve zbytinském kostel sv. Víta a druhý ve strunkovickém kinosále. Ve Zbytinách se našeho vystoupení účastnili i žáci I. stupně tamější základní školy se svým pásmem. Jejich pásmo bylo laděno do folklóru a pranostik. Kostel byl zaplněný, nasazení všech veliké. Přítomní rodiče žáků se mohli potěšit úspěchy svých ratolestí. Také ve Strunkovicích nad Blanicí vystupovaly děti z mateřské školy s pásmem básní, písní i tanečků. Jejich program se nesl v duchu oslav Mikuláše a jejich čertovské oblečení spolu s dětskou bezprostředností rozveselilo všechny přítomné. Jediným problémem bylo slabší osvětlení jeviště (asi do svého vybavení zařadíme čelovky).

 

 

Náš sbor se rovněž zapojil do celorepublikové akce „Česko zpívá koledy”, která proběhla 12. 12. Zde se k nám mimo jiné připojili i bývalí členové sboru a spolu s dalšími účastníky jsme si s chutí zazpívali. V 18h rozezněly prachatické Velké náměstí známé koledy (Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán, Dej Bůh štěstí a Pásli ovce valaši).

 

 

Ve čtvrtek 20. 12. jsme společně s Pošumavskou komorní filharmonií odjeli do Kamenného Újezdu uvést poprvé v předvánočním čase Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. O sólové party, tak jako v dalších našich provedeních Rybovy mše, se podělili Marie Weissová (soprán), Martina Pivoňková (alt), Václav Janovský (tenor) a Viktor Toms (bas). Dirigoval Karel Haymann, šéf PKF. Do „Kameňáku” jezdíme každoročně a prostředí v kostele již dobře známe. Trochu jsme zapomněli na „neposlušné” dveře ze sakristie, které nemají kliku ani z jedné strany. Letos zůstal zavřený v sakristii Pepa Malý, který se před koncertem snažil ulovit pár fotografií. Na pokyn pana dirigenta byl osvobozen zvenčí a mohl tak bez problémů posílit basovou sekci. Koncert byl zahájen úvodní znělkou ze skladby Te deum M. A. Charpentiera, následovala skladba J. S. Bacha Jesus bleibet, kterou s námi zahráli místní žáci ZUŠ – Oujezdští pištci – na zobcové flétny. Výtěžek z koncertu byl určen na vesničku SOS.

 

 

Vyvrcholením našich předvánočních vystoupení je vždy uvedení „Rybovky” v Prachaticích tradičně 22. 12., již podruhé za sebou v Národním domě. Společenský sál byl zaplněn natolik, že byly zpřístupněny i prostory balkonu, což se stává jen ve výjimečných případech. Snad nejvíce nás překvapilo, že přišlo i hodně mladých lidí. Koncertem prováděl „Dárek” Černý, který nezapomněl přivítat i paní Maidlovou, vdovu po zakladateli České písně a Pošumavské komorní filharmonie, který by se v tento den dožil 90. let, ale letos nás poprvé poslouchal z hudebního nebe. Když dozněly poslední tóny České mše vánoční a utichl dlouhotrvající potlesk, přítomní si společně s námi spontánně zazpívali české koledy (Nesem vám noviny, Veselé vánoční hody, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán), a tak jsme vytvořili pro daný okamžik jeden velký sbor. Mimochodem: stále hledáme posily. Muži – zpěváci – obzvláště vítáni. 🙂

 

O den později, 23. 12. následoval náš vánoční koncert, kterému předcházelo zapálení 4. adventní svíce u vánočního stromu na prachatickém Velkém náměstí. I v tento předvánoční den zavítalo do Národního domu plno posluchačů. Dobře, že se zpívalo vevnitř, zázemí Národního domu nám přišlo vhod, neboť ten den venku příšerně lilo. Tento koncert byl pod taktovkou našeho sbormistra Václava Krause, který se u klavíru střídal s naší klavíristkou Marcelou Pehelovou.

 

 

Posledním naším koncertem loňského roku bylo 27. 12. vystoupení ve lhenickém kostele sv. Jakuba. Opět pod taktovkou V. Krause a za klavírního doprovodu M. Pehelové jsme si naposledy zazpívali vánoční písně a koledy. Atmosféra byla o to příjemnější, že předvánoční shon, nervozita a napětí už nikde nepanovaly. Celý příjemný kolorit tohoto vystoupení završily drobné dárečky, které dostali všichni účinkující na památku. No a zelňáky a vánoční cukroví, jako pozornost od posluchačů, to byla už jen „třešnička na dortu”.

 

 

Své vánoční „turné” jsme zakončili 6. 1. 2013 koncertem v německém Perlesreutu, kde jsme v kostele sv. Andrease uvedli Českou mši vánoční J. J. Ryby opět za doprovodu PKF, již zmíněných sólistů a pod taktovkou Karla Haymanna. Velice mile nás překvapilo, že již půl hodiny před začátkem koncertu byl kostel z poloviny plný a pár minut před zahájením byl kostel zaplněný do posledního místa, lidé postávali v uličkách i na kúru. Někteří z nás se pokoušeli posluchače spočítat a může nás těšit, že jsme si mohli zazpívat před cca 500 lidmi, kteří nás ocenili dlouhým a upřímným potleskem ve stoje. Na přání pořadatelů koncertu jsme zazpívali a zahráli Směs Krčkových koled. A aby němečtí posluchači nebyli ochuzeni o pointu „Rybovky”, měli jsme pro ně připravené programy s německým překladem. Odměnou nám byly především kladné ohlasy od posluchačů, ale pořadatelé koncertu pro nás připravili i malé pohoštění.

 

 

Vánoční koncertování jsme si užili a nezbývá nám, než se těšit na další shledání s vámi, našimi posluchači. Dodatečně všem přejeme mnoho štěstí do nového roku 2013.

 

 

Vaše Česká píseň

 

 

Text: Libuše Dortová, Marcela Pehelová
Foto, video: Josef Malý

 

 

Záznamy koncertů:
Adventní koncert ve Zbytinách: http://www.youtube.com/watch?v=F4in5td3ifM
Česká mše vánoční v Prachaticích: http://www.youtube.com/watch?v=R1vSgfhL1UA
Česká mše vánoční v Perlesreutu: http://www.youtube.com/watch?v=H3cynoNjHOQ

 

 

Více informací o sboru najdete na: http://www.ceska-pisen.estranky.cz/ nebo na facebooku: https://www.facebook.com/ceskapisen.prachatice?fref=ts

 

 

{gallery}vimperk/2013/leden/ceska_pisen/{/gallery}