Turisté se mají nač těšit. I ti malí

„Chceme se především zaměřit na rodiny s dětmi,” říkal náměstek Správy Národního parku Šumava Tomáš Fait, když představoval novinky, které šumavský park chystá pro návštěvníky v letošní sezoně. Pro malé turisty není totiž nejzajímavější výlet na Březník, ale chtějí se i v přírodě vydovádět…

 

 

V roce 2012 byl otevřen na Šumavě, především pro malé návštěvníky, první areál lesních her. Po vzoru v německém Spiegelau vznikl ve Stožci. Protože se stožecký areál osvědčil, neměl by být posledním. Podle představ Tomáše Faita se nemusí nutně jednat o lesní areál, ale může se třeba nacházet na louce. Zaměřen by pak byl i podle konkrétního geografického místa, kde by vznikl. “Přes zimu chceme vytipovat vhodné lokality, abychom alespoň jedno podobné zařízení letos vybudovali,” představuje plány parku, jak přilákat na Šumavu více rodin s dětmi.

 

 

img 5231

 

Náměstek Správy NP Šumava Tomáš Fait představuje novinky pro rok 2013

 

 

Mezi další novinky by mělo patřit i zmodernizování interiérů některých šumavských informačních středisek, včetně vylepšení nabídky občerstvení především v odlehlejších infocentrech. „Chceme v této souvislosti zavést putovní výstavy po jednotlivých střediscích v kombinaci s představováním tradičních šumavských řemesel. Rovněž bychom chtěli výstavu Šumavské příběhy, kterou v současné době prezentujeme v Praze občanům hlavního města, ukázat i u nás, na Šumavě,” odhaluje plány Tomáš Fait.

 

 

Zcela novou věcí, která se objeví na Šumavě, jsou příbytky, které už jsou ve světě v národních parcích zcela běžné. Správa parku chce totiž vybudovat sruby. Na Šumavě už od roku 2008 mohou turisté přenocovat na nouzových nocovištích, kde můžou přespat ve svém stanu a kde mají k dispozici základní sociální zázemí. Nově chce vedení parku pro přespání vybudovat jednoduché dřevěné sruby o velikosti zhruba deseti až patnácti metrů čtverečných s lavicí a stolkem.

 

 

Vedení parku do svých plánů pro rok 2013 zahrnulo i mírné rozšíření tras s průvodci do divočiny.  „Chceme pozvat návštěvíky i do míst, kde je národní přírodní rezervace, které podléhají stejným schvalovacím procesům jako výlety do první zóny parku” uvedl náměstek.

 

 

Pro pohodlí turistů dojde z dotačních peněz k částečné obměně „sedací infrastrukrury”, jak s nadsázkou hovoří Tomáš Fait o výměně laviček a odpočívadel na území parku. Dosavadní mobiliář nahradí nová odpočívadla s kamenným podložím, což by podle Tomáše Faita mělo být nejen hezčí, ale také daleko bytelnější a odolnější.

 

 

O dalších novinkách v šumavském parku v oblasti turistiky, které ocení především návštěvníci centrální Šumavy, už jsme psali dříve. O chystaném otevření hraničního přechodu Modrý sloup jsme informovali v minulých dnech zde a o otevření hájenky na Březníku i v zimě pro běžkaře jsme přinesli krátkou reportáž včetně fotografií zde.

 

 

Josef Rychtář

 

 

foto: (jr)