Děti ze severních Čech si užívaly Šumavu

Třicet dětí z Křešic, které v červnu spláchly ničivé povodně, strávily týden plný her, soutěží a výletů na Šumavě. Na pozvání Správy NP a CHKO Šumava.

 

O pomoci pracovníků NP v této oblasti jsme psali aktuálně v souvislosti s povodňěmi. Nejprve byli přímo na místě pracovníci Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava a minulý týden se přijely na Šumavu odpočinout děti z Křešic u Litoměřic, což je jedna z nejpostiženějších obcí.

 

Nešlo jen o výuku v přírodě a rekreaci dětí. Hlavní přínos spočíval v tom, že se rodiče mohli na plno a bez omezení věnovat opravám svých poničených domů,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

kresice4

Třicet dětí ve věku od pěti do třinácti let strávilo celý minutý týden ve Středisku ekologické výchovy na Stožci, kde se jim věnovali zkušení vyučující správy parku.

 

Děti jsme vzali na celodenní i kratší výlety. Připravili jsme pro ně různé soutěže, hry moderní i staročeské. Svou fantazii mohly rozvíjet v tvořivých dílnách. Navíc měly možnost podívat se i na zdejší jarmark,“ uvádí Petra Kolafová, pracovnice Střediska ekologické výchovy na Stožci.

kresice1

Jako dozor strávil celý týden na Šumavě i místostarosta Křešic – Ondřej Štědrý
„Děkujeme za velkorysou pomoc ze Šumavy. Všechny děti si pobyt báječně užily. Já Šumavu znal již předtím. Děti ne, ale teď se sem chtějí příležitostně vrátit i s rodiči,“ popisuje místostarosta.

 

To potvrzují i dva kamarádi z Křešic Jaroslav Ebel a Jiří Smolný. „Na Šumavě jsme poprvé a moc se nám tu líbí. Asi nejvíc výlet na Medvědí stezku a tlučení špačků,“ uvedli jednohlasně.

 

kresice2

 

Nápad pozvat děti na Šumavu vznikl přímo v terénu při červnové misi do postižené oblasti v severních Čechách.

 

kresice3

 

(tz nps)